Close

Degradatie voor Poolster na kansloos verlies tegen kampioen Gorecht

10-05-2014, Gorecht-Poolster 6-1 (5-1)

Na een zachte winter en hoge temperaturen in maart en april, pakt de maand mei even op een andere wijze uit en beloond ons met koel weer, gelardeerd met –veel- regen.
Hoewel dit bij het klimaat van Nederland hoort, wil je niet in mei nog met je paraplu langs de lijn staan.
Maar zoals het de ware liefhebber betaamd, uiteraard om 09.00 uur weer present met de vaste volgers langs de lijn.

Het A-elftal van leiders Dolf en Auke hadden op papier een makkelijke opgave tegen het laag geklasseerde GVAV-Rapiditas A-3.
Vermoedelijk voor de laatste keer dit seizoen werden Kevin en Stijn uit de basis gelaten om middags aan te sluiten bij het 1e elftal.
Het was inderdaad geen probleem, na een goede eerste helft en een enigszins plichtmatige 2e helft werd het liefst 12-0!
Op veld 2 was het al net zo’n festijn met Poolster D-2 tegen Helpman D-5: 13-0!

Daarna was het de beurt aan het C-1 team van leiders Pieter en Peter, voor de winterstop een mooi spelend team dat bovenin mee deed om het kampioenschap.
Op de donderdagavonden spreek ik veel met Pieter over het wel en wee van dit team, en was dus benieuwd naar de visuele bevestiging van die verhalen.
Het viel me inderdaad niet mee wat ik zag, bij vlagen droop de klasse er vanaf bij de talenten en was het smullen van de staaltjes van techniek.
Opvallend was echter hoeveel energie er in de coaching gestoken moest worden om de spelers bij de (voetbal-) les te houden.
Desalniettemin won Poolster op basis van kwaliteit met 4-1 van Heracliden C-1.
Op het hoofdveld pakte Poolster D-1 ondertussen ook uit met een 5-2 overwinning op De Heracliden D-1 en konden we tevreden vast stellen dat het met de jeugd van Poolster wel goed zat deze ochtend.

De focus werd hierna gericht op de laatste competitiewedstrijd van Poolster 1, en de vooruitzichten waren bepaald niet gunstig.
Spelen tegen Gorecht, de beste ploeg uit onze klasse, was natuurlijk al een bijna kansloze missie.
Daarnaast waren we afhankelijk van de prestaties van onze concurrenten Westerlee en VVK in de strijd met als inzet de nacompetitieplaats in de eindrangschikking.
Westerlee had op papier de makkelijkste opgave, thuis tegen het veilig staande Noordwolde, en zou het benodigde punt wel verkrijgen was mijn verwachting.

Op de donderdagavond werd al duidelijk dat een aantal spelers niet beschikbaar zouden zijn op de laatste speeldag.
Dennis (vakantie), Johan D. (muziek), Erik ( blessure ) waren sowieso afwezig.
Daarnaast waren er twijfels bij Danny ( blessure) en DvD ( griep gehad ).
Ook de beschikbaarheid van Marcel was onduidelijk.
Een lichtpuntje was het gegeven dat de gele kart van Vincent tegen Appingedam niet zijn 4e was, maar zijn 3e en dus toch mocht spelen.
Zoals vaker dit seizoen, werd de selectie aangevuld door de A-junioren Kevin, Stijn en dit keer ook Robin.

Het sportpark “de Koepel” was snel gevonden in Haren na een rit in de stromende regen wat niet veel goeds beloofde qua weer deze middag.
“De koepel” is een mooi groot complex met veel kunstgrasvelden en een nieuw uitziend groot gebouw met daarin een prachtige kantine met uitgebreide keuken.
De bovenverdieping bevat een echte VIP -ruimte met skybox achtige allure, want de voorzijde kijkt uit over het hoofdveld en bestaat helemaal uit glas.
Ondanks deze uitstraling uitsluitend warme en vriendelijk mensen ontmoet in en om de vereniging, waar ex-Poolster speler Bert Vos de hoofdtrainer is.

De opstelling van Poolster was enigszins verrassend, Stijn en Vincent stonden op de linkerkant en centraal was Hilbert geposteerd op de plaats van Dennis.
Marcel was toch wel present en kreeg de voorkeur boven Kees.
De reservebank was weer goed gevuld en werd gecompleteerd met Niels.
Gelukkig had Gorecht besloten om de wedstrijd op het hoofdveld te laten spelen en niet op het door velen verfoeide kunstgras.

De opstelling:
Marcel
Tom, Jeroen, Hilbert en Stijn
Kevin, Johan de G., Richard en Vincent
Ronny en DvD
Wissels: Danny, Menno, Niels, Robin en Kees

De regen bleef onophoudelijk doorgaan en er stak ook nog een onaangename wind op langs het veld, dat er mooi vlak en schitterend groen uitzag.
Met de paraplu gewapend nam ik plaats achter FM-havenstad reporter Loek Dalman, om ook op de hoogte te blijven van de tussenstanden in de andere wedstrijden.
Na de gebruikelijke aankondigingen en ceremonies floot scheidsrechter Lania om 14.35 uur voor het eerst.

De wedstrijd
Gorecht liet vanaf het beginsignaal er geen gras over groeien en speelde in een enorm hoog tempo over het hele veld Poolster zoek.
Poolster had letterlijk moeite op de been te blijven op het toch spekgladde veld.
De hoop op het overleven van de openingsfase werd al snel de bodem ingeslagen, want in de 5e minuut was het al raak voor Gorecht.
De ingeschoten bal na een vloeiende aanval over rechts werd eerst nog gestopt door Marcel, maar de rebound werd door topscorer van Stempvoort nog net ingetikt.
Op de doellijn trachtte Jeroen nog redding te brengen, maar leek uit te glijden en belandde met bal en al in het doel: 1-0!

Het was niet leuk om te zien hoe het oppermachtige Gorecht over het hele veld Poolster de baas was en overal kwamen we een stapje tekort.
Hilbert liep al snel ( in de 18e minuut ) tegen een gele kaart aan, en dat betekende dat hij zich in de duels met van Stempvoort iets moest inhouden.
In de 20e minuut werd dezelfde van Stempvoort mooi vrijgespeeld op de rand van de 16 en zijn uithaal vloog onhoudbaar in de bendenhoek:2-0
Poolster had tot dan toe niets in te brengen gehad.

In de 27e minuut toch een onverwachts fraaie aanval van Poolster over rechts, de voorzet werd door Ronny fraai doorgespeeld op de mee opgekomen Vincent.
Bij de 2e paal wist hij met een geplaatst schot met links! Keeper Valkema in de korte hoek te verrassen: 2-1!
Terwijl we voorzichtig hoopten op een ommekeer, spatte die droom direct weer uiteen zoals dit tegen Appingedam vorige week ook al het geval was.
Een snelle aanval van Gorecht, 2 minuten na de aansluitingstreffer, spleet simpel onze achterhoede uiteen en zo stond de marge al snel weer op twee: 3-1!

Met de moed der wanhoop probeerden we het spel van Gorecht te ontregelen maar we waren domweg niet opgewassen tegen de oppermachtige Harenaren.
In de 38e en 44e minuut werd de score uitgebreid naar liefst 5-1 en dat was niet eens geflatteerd op dat moment.
Gelukkig blies de prima leidende Lania voor rust en konden we even de nattigheid verruilen voor de droge en warme kantine.
Onder het genot van warme chocolademelk met slagroom en koffie bekeken we de ruststanden, die ons toch nog enigszins hoop gaven.
Westerlee stond volgens berichten 1-2 achter tegen Noordwolde, het kon dus nog!
RUST

Direct na rust kreeg ik van Loek een 2-2 tussenstand door bij Westerlee, mijn gevoel gaf me in dat dit wel een salonremise zou worden.
Op het veld ging Gorecht nog even door, in de 50e minuut schoot van Stempvoort vanaf de 16 nog net over de lat.
Even leken we iets toe te komen aan voetbal, we kregen iets meer balbezit en dachten weer voorzichtig aan aanvallen.
Een zeer snelle omschakeling van Gorecht vanuit de verdediging over een aantal schijven werd met een prachtig stiftje afgerond: 6-1!

Glenn wisselde direct Richard en Ronny voor Menno en Danny, maar het was voor ons hopen dat Gorecht niet door zou drukken.
Pas in de 62e minuut was er het eerste schot na rust van Poolster op het Gorecht doel, de inzet van DvD werd eenvoudig opgepakt door de Gorecht doelwachter.
In de 64e minuut ging ook DvD van het veld voor Niels, maar van een wedstrijd was allang geen sprake meer.
Danny kwam nog eens alleen voor het Gorecht doel, maar de uitkomende Valkema was hem de baas.
Omdat Gorecht niet meer wilde en Poolster niet meer kon, was er de meeste aandacht voor de tussenstanden op andere velden.
Appingedam stond achter tegen De Pelikanen en Westerlee-Noordwolde stond op 3-3.

Na het eindsignaal maakte Appingedam nog 2-2 en was het wachten op de officiële uitslag, een zenuwslopende minuut voor de thuisclub.
Na het verlossende bericht dat het 2-2 was gebleven, ontplofte het thuispubliek en met vuurwerk en fakkels werd het feest op veld gevierd.
Voor Poolster duurde het erg lang voordat de einduitslag uit Westerlee bekend werd, Alje probeerde steeds tevergeefs telefonisch contact te krijgen en ook Loek was ook lange tijd ongewis van de afloop.
Eindelijk kwam dan van Loek de definitieve tijding, 3-3, en waren we officieel gedegradeerd naar de 4e klasse.

ANALYSE
Een meer dan terechte nederlaag, kanslozer als ooit eerder deze competitie.
Vooraf was ik al van mening dat Gorecht een betere ploeg heeft als Appingedam, dat meer individuele capaciteiten bezit.
De sympathie voor Gorecht is alom vele malen groter als voor Appingedam, en daarom hierbij de oprechte felicitaties voor de club uit Haren voor het behaalde kampioenschap.
Ook een mooi succes weer voor oud-Spijkster trainer Bert Vos, die dit toch maar weer mooi voor elkaar gekregen heeft.

En dan Poolster, natuurlijk een domper van jewelste en de kater was na afloop bij een aantal spelers van het gezicht af te lepelen.
Helemaal onverwachts komt de degradatie natuurlijk niet, verliezen van Gorecht was vooraf een logische uitkomst.
Dat Westerlee punten zou pakken van Noordwolde was ook wel duidelijk gezien het feit dat Noordwolde nergens meer om speelde.
Een uiteindelijke 3-3 gelijkspel was wel bijzonder, maar de totstandkoming was door het ontbreken van communicatie met Westerlee niette volgen, dus onmogelijke om daar conclusies aan op te hangen.
De degradatie naar de 4e klasse is uiteindelijk het resultaat waar het om draait.

Terug kijkend op dit teleurstellend verlopen seizoen lijkt het omslagpunt ergens in en na de winterstop te hebben plaatsgevonden.
In de eerste seizoenshelft stond Poolster nog op de 4e plaats met 16 punten uit 10 wedstrijden, een keurig resultaat.
Een waslijst aan blessures, samen met een te smalle selectie speelden ons daarna parten hoewel we best goed presteerden tegen Appingedam en Gorecht vlak voor de winterstop.
Ook al verloren we beide wedstrijden, maar we presteerden naar behoren met een gemankeerd elftal.
Een domper was de dom verloren thuiswedstrijd tegen Westerlee, wat nu meer dan ooit beslissend is geweest.

Na de winterstop ging het snel bergafwaarts, eigenlijk traditioneel voor Poolster.
Vooral de verliespartijen tegen Scheemda, Noordwolde en later als absolute dieptepunt de nederlaag bij Westerlee met 7-2 waren bepalend voor de afloop van dit seizoen.
We kregen veelal complimenten voor ons spel in de wedstrijden tegen hoog geplaatste ploegen, waar we vaak het geluk niet meehadden.
Maar we faalden op momenten dat het erop aan kwam tegen – met alle respect- mindere ploegen en werden afgetroefd op inzet, beleving en absolute wil om te winnen.
Het tussentijdse vertrek van Guus betreurde ik persoonlijk zeer, en ondanks dat Glenn Muskiet met veel motivatie het tij probeerde te keren, veranderde er feitelijk niets.
De opstellingen bleven vrijwel gelijk, de speelwijze veranderde ook niet echt.

Een aantal weken geleden bekeek ik met Vincent een poster met daarop het promotieteam van 2008 onder Sjoerd van Klaarbergen.
De kern van het elftal is intact gebleven, maar zo fris als die afgetrainde koppies er toen uitzagen staan we er nu 6 jaar later heel anders op.
Veel spelers van toen zijn geen schim meer van de voetballers in die periode en dat is niet verwonderlijk na zoveel jaren.
Vooral op het mentale vlak lijken veel spelers er niet meer in te geloven en missen ze zelfvertrouwen in hun kunnen.
De oorzaak hiervan is moeilijk in te schatten, er is in de begeleiding rondom het elftal veel gebeurt dit jaar en dat zal ongetwijfeld mee gewerkt hebben.

Volgend seizoen in de 4e klasse, een nieuw trainer in de persoon van Jeroen de Munck en een selectie waar in ieder geval Ronny en Hilbert zullen vertrekken.
Vooral Ronny zal gemist worden, ondanks het mindere presteren had hij toch weer 17 goals in het netje liggen en dat is erg knap.
De sympathieke voetballer gaat afbouwen bij zijn geliefde ZEC in de 5e klasse, en dat is doodzonde voor Poolster.
Aan de andere kant is het begrijpelijk, het vele reizen, de toch wel wat opspelende blessures en de hereniging met zijn familie aldaar speelt ook een grote rol.
Poolster zal zich vooral gaan inzetten op de instroom van talentvolle A-ers, en dat biedt wel weer perspectief voor de opbouw van een nieuw fris voetballend Poolster 1.

De Voetbalkieker