Flitsende start brengt Poolster zege niet

Poolster mocht vandaag aantreden tegen Pelikaan S. Een bekende tegenstander, zij werden immers vorig seizoen in Spijk kampioen van de 4e klasse C. Een voetballende ploeg waar de geelhemden de handen vol aan zouden gaan hebben.

Poolster begon flitsend. Met nog maar 3 minuten op de klok produceerde Poolster een goede aanval. Kevin Bijlsma kon zijn specifieke kwaliteiten etaleren door met de bal aan de voet vanuit het middenveld de ruimte in te gaan. De verdediger kon hem niet meer achterhalen en Kevin prikte de bal in de rechterhoek. 1-0 voor Poolster ; wat een start !

Pelikaan S begon natuurlijk te voetballen, de stand veranderde daar niets aan. In de 6e minuut kwam Poolster goed weg. Bij een vrije trap vanaf de zijkant veel duw- en trekwerk waarna de scheidsrechter voor het nemen op zijn fluit blaast. In de scrimmage komt de bal in de voeten van Stijn de Regt die helemaal niks doet, in de veronderstelling dat de leidsman floot voor een overtreding. Na een paar tellen beseft hij dat het spel gewoon doorgaat en schiet de bal paniekerig weg. Freddy de Grooth drukt af maar keeper Werkman redt. Toch duurt het niet lang alvorens de gasten op 1-1 komen. Een voorzet vanaf rechts wordt onvoldoende verdedigt. De verdedigers concentreren zich op de fysiek sterke de Grooth maar de bal gaat over alles en iedereen heen. Raffaele Bianco staat achterin vrij, maakt zijn actie en knalt de bal hoog in de goal. Zo staat het na een kwartier weer gelijk.

Poolster speelt goed mee en zoekt naar de ruimte om gevaarlijk te worden. Toch is het Pelikaan S dat een hele grote kans krijgt. Na een schot van 16 meter kan keeper Marcel Werkman de bal alleen maar verwerken door deze tegen de lat te tikken. De inlopende Ivano Klein kan de bal zo uit de lucht intikken maar hij presteert het om van 2 meter de bal slecht te raken en in de handen van de al liggende keeper te plaatsen. Het blijft 1-1

Het spel golft heen en weer. De gasten uit Oostwold voetballend de baas en zoals verwacht sneller en behendiger maar Poolster probeert sluw te counteren. In de 28e minuut wordt een veelbelovende aanval van de Spijkster afgevlagd wegens vermeend buitenspel maar de reacties gaven aan dat dit weleens niet het geval zou kunnen zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, ook aan de andere kant werd eerder de vlag opgestoken waar Pelikaan S eenzelfde afkeurende reactie gaf. Ook hier dus een gelijke stand.

Na een half uur moet Tom Dijkman geblesseerd het veld verlaten. Hij wordt vervangen door Julian Bos. Poolster lijkt even nodig te hebben om de zaak weer neer te zetten en in deze fase is Pelikaan S gevaarlijk. Eerst een situatie waar de grensrechter van Poolster vlagt maar wordt genegeerd door scheidsrechter Hofman. De daarop volgende pass staat De Grooth wel degelijk voor de bal en dus buitenspel. Nu blaast Hofman wel de fluit. Na een charge van Marco Dijkstra die hem de gele kaart oplevert, mag Pelikaan S een vrije trap nemen. Met moeite kan Werkman de bal tot corner verwerken. Houdt de jonge thuisploeg zich staande? Vlak voor rust zien we voor beide doelen nog twee terugspeelballen die gevaar opleverden maar in beide gevallen loopt het net goed af.

De tweede helft is nog maar net op gang of de gasten krijgen een cadeautje. Keeper Werkman verkijkt zich op een schot van zo'n 25 meter en krijgt de arm niet achter de bal. Het leer gaat via de paal net over de doellijn en het staat hierdoor 1-2. Jammer om op deze manier op achterstand te komen en lastig omdat tegen deze ploeg het moeilijk is om druk op te bouwen en kansen te creëren. Poolster heeft veel energie verloren door het verdedigen en het kan niet veel anders dan gokken op een uitval met als target Dennis van Dijk en middenvelders (Johan de Groot, Danny Wiersum, Kevin Bijlsma) die de ruimtes induiken.

Werkman maakt zijn fout deels goed door een hard schot vanaf 5 meter klem te pakken en hij houdt nu Poolster in de wedstrijd. In de 57e minuut is de counter daar. Julian Bos vindt Dennis van Dijk en hij ziet Johan de Groot opstomen. Helaas schiet Johan de bal over het doel waar, met iets meer rust, in elk geval de bal tussen de palen had moeten belanden. Weg kans. De instelling van Poolster was tot dusver uitstekend. De spelers knokken voor een resultaat en hebben wat geluk nodig om mee te kunnen blijven doen. Dat geluk is er wel als Robbert Kok een inzet van de lijn af kan halen. We hebben dan een uur gespeeld.

Hierna gaat het mis voor Poolster. Pelikaan S kapt, draait en combineert en eindelijk vinden zij een gat in de hechte defensie. Werkman is kansloos en moet de 1-3 toestaan. Is het beslist?

Een kleine 10 minuten later kan de vraag beantwoord worden. Handrit Hoxhaj zorgt binnen een minuut voor de 1-4 en, vanaf de aftrap, de 1-5. Oei, zo gaat het wel heel hard. Waar eindigt dit? Wiersum is vervangen door Johan Dijkman en in de 79e kunnen we een kansje voor Poolster noteren. Hij passeert wel de keeper maar treft geen doel.

In de 82e minuut lijkt Pelikaan S recht te hebben op een penalty maar Hofman staat er twee meter vanaf en laat doorgaan. Hoxhaj is het er duidelijk niet mee eens en laat dit verbaal merken. Hofman toont hem geel maar omdat de speler van geen ophouden weet krijgt hij ook de rode kaart te zien en mag Pelikaan S met 10 man verder. Het maakt niks meer uit. Het duel is allang gespeeld en spelers en toeschouwers hebben het wel gezien. Het laatste fluitsignaal van de goed en strak leidende scheidsrechter komt voor niemand te vroeg en snel wordt de warmte opgezocht. Volgende week mag Poolster het in Groningen opnemen tegen Lycurgus. We duimen dat hier wel één of drie punten kunnen worden gepakt. Gezien de stand zou een overwinning zeer welkom zijn !