Persoonlijke fouten nekken Poolster

HOOGEZAND – Het tweede competitieduel stond op zaterdag 1 oktober op het programma, voor Poolster betekende dit een uitwedstrijd tegen HS’88 uit Hoogezand.

Tijdens de rit naar Hoogezand komt het droevige bericht binnen dat Harm Uilhoorn ons is ontvallen. Harm, tot op het laatst actief als vrijwilliger binnen onze voetbalclub, werd met een respectvolle minuut stilte herdacht en het eerste elftal droeg uiteraard rouwbanden.

We wensen zijn vrouw Martje en naaste familie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd!

Dan de wedstrijd, opeens een stuk minder belangrijk. Trainer Jeroen de Groot kon zijn basiself weer opstellen en, doordat het tweede elftal vrij was, voldoende spelers op de bank naast zich hebben waarmee de selectie er als volgt uitzag;

Marcel
Wesley, Robin, Johan D, Tom, Robbert
Niels, Marco, Johan de G
Kevin en Jesse

Bank : Ferdinand, Sander, Robbin, Mark, Jelte en Peter.

In de openingsfase gaat het gelijk op, al is er iets meer dreiging voor de goal van Marcel. Poolster combineert tot en met het middenveld prima maar daarna stokt het en kan de aanval niet in stelling worden gebracht. De eerste noemenswaardige kans is er na een kwartier spelen. Na een goede aanvalsopzet van de bezoekers kan Robbert voorgeven, legt Johan de bal terug maar kan de inlopende Marco net niet goed boven de bal komen en werkt van zo’n 10 meter toch redelijk ruim over. Wanneer HS’88 aan het voetballen toekomt, is het snel dreigend als het centrum wordt aangespeeld en, met lopende mensen in de ruimtes, de kaatser een opening zoekt.

Ook schieten van afstand lijkt een favoriete bezigheid van de gastheren en daar moet Poolster zich nog op instellen. Nadat Marco is behandeld na een luchtduel en even aan de zijlijn moet wachten, moet Poolster een tegendoelpunt slikken. De corner wordt afgeslagen en weggewerkt maar de afvallende bal is voor een middenvelder van HS’88 die, weer van afstand, een poging waagt. Wellicht had Poolster hier eerder uit moete stappen en druk op de bal moeten zetten. De bal lijkt op zich niet heel erg gevaarlijk maar komt precies terecht bij de spits die met het hoofd het leer de andere kant op stuurt en Marcel, die al onderweg was naar de andere hoek en daardoor op het verkeerde been staat, kansloos laat. Een goal die met meer geluk dan wijsheid wordt gemaakt maar desalniettemin staat het 1-0.

Na het doelpunt in de 21e minuut zijn beide teams gelijkwaardig. Het ene moment is Poolster bovenliggend en probeert aanvallend iets te creëren, de andere keer is het HS’88 dat probeert in de 16 meter van Poolster te komen en daar een gaatje zoekt. Poolster is niet top, ze hebben het best lastig met de fysiek sterke opponent, maar ook het spel gaat niet vanzelf. Er moet voor gewerkt worden om ruimtes te vinden en de tegenstander uit te spelen. Vlak voor het rustsignaal zien we de grootste kans voor de Spijksters als in een tegenaanval er wel even ruimte is. Kevin weet aan de linkerkant te ontsnappen aan de aandacht van de verdediger en kan de bal voorleggen op de meegelopen Johan de Groot. Waar Johan zo vaak doeltreffend was in dit soort situaties kon hij dit keer niet de bal tegen de touwen werken maar mikte de bal te hoog en in het vangnet. Een 100% kans en een mogelijkheid om Poolster weer naast HS’88 te zetten, iets wat gezien het spelbeeld niet onterecht zou zijn geweest. Het mocht echter niet zo zijn en met 1-0 werd de thee opgezocht.

In de tweede helft een ongewijzigd Poolster en de ploeg begint redelijk goed aan de hervatting. Kevin maakt weer één van zijn bekende acties, nu komt hij naar binnen en laat vanaf zo’n 20 meter een schot los dat hij op de lat uiteen ziet spatten. In plaats van de 1-1 komt twee minuten later, we schrijven de 53e minuut, de 2-0 op het scorebord. HS’88 speelt de bal in rond het middenveld en heel Poolster ziet een overtreding van de aanvaller op Robin maar de scheidsrechter van dienst is blijkbaar een andere mening toegedaan en laat doorspelen. Gevolg is dat Poolster uit positie is, de concentratie weg is en de aanvaller van HS’88 naar binnen kapt en de bal laag langs Marcel schiet. Protesten van Poolster halen natuurlijk niks uit en men zal moeten schakelen naar Plan B om nog iets van deze wedstrijd te kunnen maken.

Als in de 58e minuut Johan Dijkman een verkeerde terugspeelbal geeft, de spits ertussen kan komen en HS’88 in twee instanties ook nog de 3-0 kan maken lijkt het duel wel gespeeld. Hoe kom je hier nog van terug als je, zeker in de 2e helft, niet lekker in de wedstrijd zit en weinig kansen hebt?

Gefrustreerd van de achterstand en het feit dat de verdediger hard op de enkels in komt, trapt Jesse als reactie na. De leidsman besluit het bij een gele kaart voor beide spelers te laten waar Jesse dan goed wegkomt want rood was hier zeker een optie geweest. Dezelfde Jesse heeft kort daarna een goede schotkans maar nu ligt de keeper weer in de weg en verwerkt de bal tot hoekschop.

In de 64e minuut grijpt trainer De Groot in en probeert iets te forceren door een verdediger eraf te halen en een aanvaller extra te brengen. Slachtoffer van deze omzetting is Robin die plaats moet maken voor Mark. Met nog 25 minuten te spelen zou het mogelijk zijn om terug in de wedstrijd te kunnen komen als een treffer snel zou vallen. Echter, in de aanvallende drang van Poolster laat het achterin meer ruimte en HS’88 laat zien dat het prima de counter beheerst en af en toe snel spelend de ruimtes in duikt. Het lijkt eerder 4 of 5-0 te worden dan dat Poolster het gat met de thuisploeg kan dichten, het lijkt er gewoon niet in te zitten vandaag. Daarnaast lijken de aanvallers soms op het middenveld te lopen en de middenvelders in de aanval en heb je de mensen niet waar je wilt dat ze staan, althans niet in hun kracht komen.

Poolster probeert het wel, aan de inzet ligt het niet. Toch lijkt het geloof in een goede afloop er bij de spelers niet echt te zijn en lijken ze moedeloos te raken van het feit dat de bal maar niet tussen de palen lijkt te willen. Robbert bewijst dit nog maar weer eens door de bal op de lat te knallen.

Overigens leken beide doelen in het veld flink scheef te staan, wat meerdere mensen opviel.

Ook Robbin Vriend wordt nog ingebracht en voorin geposteerd ten koste van Niels om toch iets af te dwingen maar ook dit helpt niet echt. Poolster moet in de slotminuten zelfs nog weer een tegentreffer incasseren als er verdedigend wederom niet goed genoeg wordt ingegrepen en HS’88 gebruik maakt van de geboden ruimte en de 4-0 binnen werkt.

Kortom, geen wedstrijd om met plezier op terug te kijken. Poolster speelde als het weer, soms brak de zon door maar ook daalden er flinke plensbuien neer. Vandaag was het niet goed genoeg en komende wedstrijd (uit tegen Corenos) wacht weer een niet te onderschatten tegenstander waar Poolster hopelijk wel wat meer geluk in de afwerking heeft.

Verslag: A. van Gennip
Foto`s: S. Bos