Poolster gelukkige winnaar derby

ROODESCHOOL – Na het uitduel van tegen HS’88 moest Poolster wederom een uitwedstrijd spelen. Opponent was Corenos, dat eindelijk na een aantal seizoenen (terecht) terug kwam in de 4e klasse en een aardig, redelijk jong elftal heeft dat in staat moet kunnen zijn zich in elk geval te handhaven.

De thuisploeg had 3 punten uit 2 wedstrijden behaald. Het won thuis van SIOS maar moest vorige week haar meerdere erkennen in Middelstum en verloor zeer terecht dat duel.

Poolster daarentegen won weer het eerste competitieduel van Middelstum maar tegen HS’88 was het een stuk minder en verloor het vrij kansloos van de ploeg uit Hoogezand. Daarmee hadden de Spijksters ook 3 punten verzameld.

Trainer Jeroen de Groot kon geen beroep doen op Robin Uilhoorn en ook Migèl van Gennip is nog steeds niet fit genoeg om deel te nemen. Peter Westerhuis werd in de achterhoede geposteerd en daarmee had trainer De Groot zijn basis als volgt staan:

Marcel
Wesley, Peter, Johan D, Tom, Robbert
Niels, , Marco, Johan de G
Kevin en Jesse

Bank : Ferdinand, Sander, Robbin, Mark.

Scheidsrechter Reitsema liet het spel even na half drie beginnen. Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam op naam van Corenos, dat via Anne-Jan ter Harkel ruim over schoot. Ook een paar minuten later is het dezelfde speler die op vergelijkbare wijze het nogmaals probeert, maar ook nu gaat de bal hoog over het doel van Marcel Werkman. Poolster kan daar nog niet veel tegenover zetten, het speelt onrustig, heeft teveel balverlies en is duidelijk zoekende. Corenos is mede daarom meer in balbezit en weet via de vleugels soms goed door te komen. Toch is het de ploeg uit Spijk die aan de leiding komt, een goal die je qua veldspel nog niet zou verwachten en komt enigszins uit de lucht vallen.

Tom Dijkman geeft van achteruit een lange bal richting Jesse Smit maar verdediger Raymond Balkema lijkt de bal te kunnen verdedigen. Echter, hij onderschept de bal niet, raakt de bal maar licht en Jesse kan in balbezit komen. De aanvaller stoomt goed op, kapt naar binnen en schuift de bal laag langs keeper Mark Monden. Een meevaller voor Poolster, een tegenvaller voor Corenos.

De thuisploeg wordt aan de hand genomen door Jordan Muller. Eerst weet hij wat ruimte te creëren en te schieten maar ziet zijn schot geblokt worden. Kort daarna krijgt hij de ruimte om rustig een voorzet te kunnen geven die, via een duel bij de tweede paal, uiteindelijk door Joran Knot in het doel gewerkt wordt. Poolster had beter moeten weten, Jordan moet je niet zoveel ruimte geven. Qua stand stond het weer gelijk en dat gaf de verhoudingen op dat moment wel redelijk weer. Muller blijft dan actief en kan een lage voorzet produceren maar Lars Baar komt een teentje tekort om de bal in te kunnen lopen.

Poolster is nog steeds niet in hele goeden doen. Sommige spelers lijken wel pap in de benen te hebben en spelen onder hun normale niveau. Positieve uitschieter vandaag is Niels Smit die het voortouw neemt, duels aangaat en scherp oogt.

Eigenlijk kan elke aanval een doelpunt zijn maar ook net zo goed kan de aanval nergens op uitdraaien. Het is spelen op toeval om dan een toevalstreffer te maken, van goede aanvallen die met voorbedachten rade zijn opgezet is weinig sprake. Van beide kanten is het niet geweldig, men houdt elkaar in een wurggreep.

Tegen de rust wordt de eerste gele kaart van het duel getoond, deze is voor Corenos speler Kevin Pathuis die zeker een overtreding op Marco Dijkstra maakt, maar geel wel zwaar gestraft lijkt. Wellicht vond de scheidsrechter het een optelsom en was het voor hem genoeg.

In blessuretijd dan nog een goede kans voor Corenos, Joran Knot zocht ruimte om te schieten, vond dit maar zag zijn schot van richting veranderd worden en de bal net naast gaan.

Poolster had de handen vol aan Corenos maar leek ook wat met zichzelf in de knoop te liggen. Op de één of andere manier lukte het niet om controle te krijgen. Het viel wel aan en af en toe vonden Johan de Groot, Kevin Bijlsma en Jesse Smit elkaar goed maar bij balverlies was de aansluiting vanuit het middenveld er onvoldoende en veel ‘tweede ballen’ waren prooi voor de ploeg van trainer Pesiwarissa waardoor de gastheren weer aan een aanval konden gaan bouwen.

De tweede helft begint met een aanval van de withemden maar Joran Knot schiet de bal ruim naast de goal. Poolster lijkt in de tegenaanval via Kevin Bijlsma te ontsnappen maar ternauwernood kan de speler van Poolster worden gestopt. Een aantal minuten later is Poolster wederom in de aanval en schiet Robbert Kok maar weer eens van afstand. De bal ging richting kruising maar was te zacht en geen moeite voor de keeper van Corenos. Bij een volgende aanval is het wel raak. Marco Dijkstra kan het strafschopgebied binnen dribbelen, kapt een speler uit om ruimte te maken en schiet laag de bal in de rechterhoek en Poolster weer op voorsprong (1-2)

Lang kan de ploeg uit Spijk hier niet van genieten. Als Corenos een hoekschop mag nemen laat de verdediging de lange Wesley Dijksterhuis ongedekt en hij krijgt alle ruimte om de bal in te knikken en Marcel Werkman kansloos te laten (2-2). Zou deze schrijver geld moeten zetten op een ploeg die er met de overwinning vandoor zou gaan, dan zou dat Corenos zijn. Het oogde allemaal net even frisser, er zat iets meer drive in de ploeg, het was iets feller.

Maar op dit niveau kan het ook zomaar weer anders zijn en Poolster lijkt door een persoonlijke fout van de doelman van Corenos wederom aan de goede kant van de score te komen. Een stukje uitleg van de situatie is noodzakelijk. Het begint wanneer Robbert Kok en Lars Baar in duel geraken en waar Robbert als winnaar uit komt en het spel door mag gaan. De aanvaller van Corenos blijft liggen en dan fluit de scheidsrechter alsnog in verband met de blessure. Na behandeling wordt het spel weer hervat en bouwt Poolster aan een aanval over de rechterkant. Een voorzet lijkt prooi voor de keeper maar Mark Monden raakt de bal maar half en schiet deze recht voor de voeten van Kevin Bijlsma die zijn kans schoon ziet en uit de lucht de bal vanaf 20 meter binnen kan schieten en Poolster op 2-3 kan zetten. Dan opeens allerlei tumult met als eindresultaat dat scheidsrechter Reitsema opeens met de bal naar de plek loopt waar een minuut geleden het spel werd hervat en dan het doelpunt niet geldig verklaart en met een scheidsrechtersbal en 2-2 stand het spel opnieuw laat beginnen. Waarom de aanval eerst door mag gaan en na het doelpunt er toch blijkbaar iets niet reglementair is gegaan is de schrijver, en omstanders, niet duidelijk. Maar goed, de man zal zijn motivatie hebben gehad en Poolster moest verder. De derbysfeer kwam er hierdoor wel wat meer in.

Dan een negatieve hoofdrol voor Johan de Groot. Als hij verdediger Dijksterhuis wil passeren, verliest hij de bal en is een reactie te laat met een sliding. Reitsema fluit voor een overtreding maar na het opstaan loopt Johan in een rechte lijn naar Dijksterhuis toe en loopt, onder de ogen van de scheidsrechter, tegen de speler van Corenos aan. Deze gaat als Anna Pavlova in haar beste dagen in De stervende zwaan tegen de grond en de onpartijdige toont daarop Johan de rode kaart. Iets wat we eigenlijk totaal niet van Johan gewend zijn en onbegrijpelijk wat hij hiermee probeerde te bereiken. Poolster moest de laatste 20 minuten met 10 man verder.

Corenos ruikt kansen en wisselt een aantal spelers om met verse krachten te kunnen zorgen voor een doelpunt en de winst in deze wedstrijd. Vreemd genoeg is het Poolster dat een reuzenkans krijgt. Na een counter via Kevin Bijlsma en Marco Dijkstra, die hun inzet geblokt zien worden, komt de bal bij Jesse Smit die vol uithaalt. De bal wordt tegengehouden maar hier lijkt hands mogelijk en een vraagstuk, al was het ook weer niet zo overtuigend dat er beslist een strafschop moest worden gegeven. Het leek wel mee te spelen in een beslissing van de scheidsrechter een paar minuten hierna. Poolster was weer in de aanval en mocht een vrije trap nemen. Als de bal wordt ingebracht houdt Germen Tamsma namens Corenos duidelijk vast en Reitsema is dan wel resoluut en wijst naar de stip. Enerzijds een terechte beslissing, anderzijds zien we bij corners veel vaker van dit soort overtredingen waar zelden voor wordt gefloten. Afijn, Poolster in de persoon van Jesse Smit schiet de penalty binnen en zo staat Poolster in ondertal nogmaals op voorsprong. Met nog ruim 10 minuten op de klok rest Corenos niks anders dan te proberen om de gelijkmaker te produceren. Het probeert het ook wel maar de toeschouwers zien slechts een paar hachelijke momenten voor de goal van Werkman, ook de tijd wordt tegenstander van de thuisploeg. Poolster is gevaarlijker op de counter dan Corenos in de aanval. De bal valt gewoon niet goed en omdat de ploegen niet meer scoren blijft het bij 2-3 voor Poolster en nemen ze de punten mee naar Spijk.

Het was weer wedstrijd waarin het niet vanzelf ging, waar gewerkt moest worden, vechtvoetbal. Misschien was het voor Poolster juist wel goed dat het 20 minuten met 10 man moest spelen na de rode kaart voor Johan, het leek een wake-up call en werd er meer collectief opgetreden en geknokt.

Volgende week wacht een thuiswedstrijd tegen een andere promovendus, De Fivel uit Zeerijp.

Verslag: A. van Gennip
Foto`s: S. Bos