Poolster verzuimt kansen te benutten en krijgt deksel op de neus

SPIJK – Vandaag, 5 november, was op het hoofdveld een heuse topper te aanschouwen. Poolster, nummer 1 op de ranglijst, ontving Mamio dat na afgelopen zaterdag de tweede plaats in 4C had ingenomen.

Mamio versloeg vorige week Middelstum met 3-2 en de week daarvoor wist het in de bekerronde met 2-1 te winnen van NEC Delfzijl, dat overigens tegenvallend presteert in de 3e klasse. Tot op heden verloren de Groningers alleen van DVC Appingedam (3-0).

Poolster haalde met een 0-8 zege uit tegen rode lantaarndrager Stadspark. Mark Lijnema was de gevierde man met maar liefst 4 treffers. Trainer Jeroen de Groot zal bij het bepalen van zijn opstelling ongetwijfeld de oude wijsheid “Never change a winning team” in gedachten hebben gehad want ondanks dat Johan de Groot terug was van een schorsing (2 duels) na de rode kaart tegen Corenos, liet hij de basis ten opzichte van een week eerder ongewijzigd.

Marcel

Wesley, Robin, Tom, Robbert

Niels, Johan D, Marco, Kevin

Jesse en Mark

Bank : Ferdinand, Sander, Robbin, Peter, Johan de G en Kees.

Na een doeltreffende soloactie van de Pupil van de Week trapte Poolster, gehuld in de mooie zwarte shirts, af. Het speelde in beginsel de bal rond maar kwam direct na de eerste aanval gevaarlijk voor het doel van de gasten. De voorzet vanaf de rechterflank werd bij de eerste paal ingetikt maar de inzet kon worden geblokt. Poolster liet er geen gras over groeien en bleef direct aandringen. In de 3e minuut kwam de keeper van Mamio uit zijn doel maar schatte de situatie verkeerd in en was uitgespeeld. Jesse kwam in balbezit en leek vrij gemakkelijk te kunnen scoren maar hij raakte de bal verkeerd en kon onvoldoende snelheid en richting meegeven waardoor deze grote mogelijkheid verloren ging.

Mamio was voor het eerst gevaarlijk door balverlies aan Poolster zijde na een inworp, het schot gaat net langs de paal. Voor de rest laat Mamio nog niet het achterste van de tong zien en beperkt zich met name tot tegenhouden en af en toe proberen in de omschakeling iets te forceren.

De thuisploeg lijkt in de 17e minuut dan toch te gaan scoren. Als de rechterverdediger van Mamio de bal verliest staat Poolster direct dichtbij de goal en kan afdrukken. De bal wordt echter iets gesmoord en hobbelt traag richting de doellijn. Het geeft de verdedigers van Mamio net voldoende tijd om de bal net voor de lijn weg te werken. De rebound van Kevin is goed maar de keeper staat op zijn post en ranselt de bal uit de kruising.

Dan, geheel tegen de verhouding in, komt Mamio op voorsprong. Het mag een hoekschop nemen en deze draait goed laag in de doelmond. Marco kan net niet voorkomen dat de tegenstander vanaf zo’n 5 meter de bal binnen kan werken (0-1) Dus in plaats van dat Poolster op een 2-0 voorsprong staat, zijn het de gasten die aan de goede kant van de score komen.

Poolster speelt op zich prima. Het weet kansen te creëren, kan voorkomen dat de Groningers echt lekker in het spel komen alleen verzuimt het de kansen af te maken. En daar draait het spelletje wel om. Zoals Poolster in de 29e minuut wederom niet tot scoren komt. Mark weet twee spelers van de Stadjers te passeren, gaat richting doel maar schuift de bal net langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Of in de 32e minuut wanneer Poolster een vrije trap mag nemen, de keeper de bal moet loslaten maar de rebound van dichtbij over wordt gewerkt. Tot overmaat van ramp wordt twee minuten later de bal op de onderkant van de lat geschoten maar ook nu geen goal, de bal springt weer naar voren in plaats van tegen de touwen en Poolster blijft doelpuntloos. De supporters kijken elkaar verschrikt aan; ‘Is het weer zo’n dag dat je nog een paar uur kunt voetballen maar die bal er maar niet in wil?’

Net voor de rust laat Mamio een goede aanval zien, veel aanvallen lopen via Mehmet Yetim, maar het schot uit de draai vliegt langs de paal. Tijd voor een bakje koffie.

De tweede helft begint zoals het overgrote deel van de eerste, Poolster is in de aanval en op zoek naar een treffer, Mamio kijkt het aan. En hoe langer het duurt hoe grimmiger het soms wordt. Scheidsrechter Meier lijkt niet te streng te willen optreden om de gemoederen op voorhand al niet te hoog op te willen laten lopen. Dit resulteert wel in situaties waar er nagetrapt wordt en opgetreden zou moeten worden. Hij laat het veelal gaan, wat ook weer tegenreacties oproept, zowel in als naast het veld.

Met kunst en vliegwerk weet de doelman van Mamio de eerste 10 minuten zijn doel schoon te houden en groeit in deze wedstrijd. Poolster komt steeds meer naar voren en laat daarmee meer ruimte in de rug. De gasten lijken middels een counter daarvan te profiteren maar de eindpass is dusdanig zwak dat de aanval in schoonheid sterft. Gelukkig voor de thuisploeg want het blijft hiermee in de wedstrijd.

In de 70e minuut besluit trainer de Groot om meer aanvallende impulsen te brengen. Hij haalt Johan Dijkman van het veld en Johan de Groot vervangt hem. Voordat het effect kan sorteren schiet Mamio de bal voorlangs. Ondanks dat er een meer aanvallend ingestelde speler is gebracht blijft Poolster achterin wel met vier staan. Daar zou in elk geval eentje in de aanval moeten doorschuiven zodat de bezetting op het middenveld beter stond en een overtal kon worden gecreëerd. Het gebeurde niet, Poolster raakte vermoeid en het aantal goede aanvallen nam af. Het geloof, het vertrouwen in een goede afloop leek weg te ebben ondanks de goede wil. Toen Mamio in de 89e minuut wel de ruimte vond en de 0-2 binnen schoot was het gespeeld. Vandaag was niet de dag dat Poolster winnend van het veld zou stappen. In de 96e minuut werd het zelfs nog 0-3 en dat was geflatteerd. Dat vond de scheidsrechter blijkbaar ook want hij gaf een strafschop die hij bij 0-0 niet zou hebben gegeven, Kevin werd weliswaar aangetikt maar lichtjes. Jesse kon vanaf 11 meter in elk geval nog de nul van het scorebord schieten maar kort daarna eindigde het duel en kon Mamio met de 1-3 winst als lijstaanvoerder richting Groningen terugreizen. Poolster blijft op 12 punten maar bezet nog wel de tweede plaats op de kaart en mag volgende week in Holwierde weer een nieuwe poging wagen.