Afgelopen zaterdag, 23 april, ontving Poolster de koploper van de 4e klasse C , Niekerk. Beide teams presteren prima en waren voorafgaand aan het duel al een langere periode ongeslagen. De gasten uit Niekerk waren er alles aan gelegen om goed te presteren en lijstaanvoerder te blijven, maar ook Poolster wilde mee blijven doen in de subtop en de periode en dus een goed resultaat behalen.

Sander Swijghuizen, Tom Dijkman, Niels Smit, Marco Dijkstra;
Jesse Smit, Johan de Groot
Bank: Robbin Vriend, Ferdinand Oosterhuis, Peter Westerhuis, Mark Lijnema

Jens Flikkema mocht als Pupil van de Week aantreden. maar de zenuwen speelden hem in eerste instantie parten. Met wat hulp van neef Jesse Smit lukte het toch om door de spelers van Niekerk te geraken en een schot op het doel los te laten. Daarna was het tijd voor de grote mannen.

Een voorzichtig begin van beide kanten, beide teams wilden even de kat uit de boom kijken, zo leek het. Het eerste gevaar kwam van de bezoekers maar de inzet van de rechter vleugelaanvaller werd door keeper Dijkman met het onderbeen geblokt. De achterste linie van Poolster leek wel te willen opbouwen maar aangezien er op het middenveld weinig tot geen beweging zonder bal te zien was, restte vaak niet anders dan op den duur de lange bal te spelen in de hoop een spits te bereiken. Aangezien deze in de minderheid waren resulteerde dit in balverlies en kon Niekerk het meeste balbezit behouden. Het gekke is overigens dat wanneer er sprake is van ‘balbezit tegenstander’ de middenvelders opeens in beweging komen en collectief willen afjagen, duidelijk trainingsmateriaal en op zich een prima middel, alleen was het voor het aanschouwen van het voetbalspel ook fijn als er in balbezit wat meer beweging zou zijn. Maar goed, vandaag was Niekerk de opponent en dat is ook gewoon een goede ploeg.

In de 10e minuut moet Dijkman weer reddend optreden en ook nu weet hij met de voet de scherpe voorzet te onderscheppen. Niekerk blijft komen en Poolster zet er (te) weinig tegenover.

De bezoekers zijn sterk, snel en ingespeeld en de baas op het middenveld. De afvallende ballen worden door Niekerk gewonnen waardoor de kansen gecreëerd kunnen worden. Zoals in de 14e minuut. Eerst weet de verdediging van Poolster nog schade te voorkomen maar even later ligt de bal wel in het net. Echter, grensrechter Koerts steekt de vlag omhoog vanwege buitenspel. Want voordat de nummer 11 van de bezoekers scoort, verlengt de nummer 9 de bal met het hoofd waardoor de aanvaller net buitenspel stond. Dat de voorsprong voor Niekerk een kwestie van tijd zou zijn was iedereen aan de kant het wel over eens.

De goal valt uiteindelijk iets later. De aanval van Niekerk eindigt uiteindelijk bij de aanvoerder die vanaf zo’n 16 meter de bal hard raak schiet. Een terechte voorsprong en Poolster moest zorgen dat het niet al vroeg de wedstrijd uit handen zou gaan geven. Na een half uur spelen had de thuisploeg nog geen kans kunnen creëren. Niekerk was bovenliggend en wisten goed om te gaan met de pressie van de Spijksters. Na de voorsprong speelden de gasten compact en kozen de momenten om af en toe uit te breken. Ze vonden makkelijk de vrije man en konden van daaruit de aanvallen opzetten. Zoals in de 35e minuut wanneer keeper Dijkman reeds voorbij gespeeld is maar de verdediging ternauwernood de bal weet te ruimen. In de 42e minuut weer een grote kans voor de gasten en, als de bal maar net langs de paal rolt, kruipt Poolster door het oog van de naald. Niekerk kon en had de score in de eerste helft moeten uitbreiden maar liet dit na. Poolster moest aan de thee met een terechte achterstand en in de pauze een list verzinnen om nog een resultaat uit dit duel te halen.

Misschien dat het in de tweede helft weer zou lukken via een spelhervatting, zoals al eerder in de laatste wedstrijden het geval was geweest. Optioneel was dat Niekerk zelf een fout ging maken of dat Poolster zich op kon richten en tot kansen kon komen. Het foutje bij Niekerk was er in de 55e minuut. Een verdediger verkeek zich op een bal, welke op het harde veld hoger kwam dan verwacht, en ging onder het speeltuig door. Omdat de keeper hier ook niet op rekende maar Jesse Smit zijn kansje zag en voor de bal ging, werd het even spannend. De doelman was uiteindelijk grabbelend bij machte de bal te verwerken en was het gevaar geweken. We zagen de topscorer van Poolster dan voor het eerst in de positie waar je hem wilt zien, tot dan toe was dat nog niet eerder zo gelukt.

Poolster gaf niet op. Doen ze overigens niet snel. Qua werklust en inzet verdient de ploeg een pluim. Trainer De Groot heeft er een vechtmachine van gemaakt, moeilijk te verslaan, met weinig tegengoals en een irritante ploeg om tegen te spelen. Het gaat weleens ten koste van het voetbal maar qua punten en resultaten doet Poolster het goed, zo niet boven verwachting. De selectie is niet breed en ze hebben het geluk dat er, buiten Kevin, geen langdurige blessures zijn. Met wekelijks dezelfde ploeg is er duidelijkheid en is men zich bewust van de taken en opdrachten.

Doordat Niekerk in het tweede bedrijf minder sterk voor de dag kwam en de thuisploeg wel iets moest doen om een doelpunt te maken werd de inzet nog maar eens met 10% verhoogt. Het resulteerde in iets meer balbezit en Poolster kwam dichterbij het doel van Niekerk. Het geloof kwam terug toen in de 66e minuut de geelhemden op gelijke hoogte leken te komen. Marco ging in eerste instantie goed door over links en kon bij de achterlijn het strafschopgebied binnen dribbelen. Hij dacht met zijn pass op Johan dat deze de bal op doel kon krijgen maar Johan kreeg niet de ruimte en legde af op Niels die vanaf randje 16 de bal hard maar net langs de paal kon schieten. Geen goal maar wel een teken dat er nog wat mogelijk was. En zolang het verschil maar één doelpunt is, weet je dat alles nog mogelijk is en je ervoor moet gaan.

Niekerk maakte het in de 78e minuut wederom niet af. Waarschijnlijk rekende de aanvaller er niet op dat Robbert de bal volledig zou missen en daarom rolde de bal voorlangs in plaats dat het een intikker werd. Poolster moest alles of niets gaan spelen om nog iets af te dwingen. Mark Lijnema, speler van Onder 17, loste Sander af en met 3 aanvallers probeerde De Groot om het geluk af te dwingen. Het leverde wel enthousiasme op maar weinig kansen op een doelpunt. Niekerk pakte in de 90e minuut nog een direct rode kaart, volgens sommige toeschouwers zwaar gestraft, maar leek met de winst naar huis te gaan. Een terechte winst want het was de betere ploeg en Poolster was, mede door de tegenstander, niet zoals we eerder wel hebben gezien.

Maar zolang het spel gaande is en de scheidsrechter niet heeft afgefloten gaat Poolster door. Geheel in de stijl van eerdere weken bracht een spelhervatting ook nu succes. Niels mocht in de laatste minuut van het duel nog een corner nemen. Voor het doel was het erg druk, bijna alles wat Poolster was stond in het strafschopgebied. De bal kwam een paar meter van de goal indraaien en in het luchtduel kreeg de doelman van Niekerk de bal niet weg, sterker nog, de bal kwam via Johan in het dak van het doel en de uitstekend leidende scheidsrechter Alex Vegter stond dichtbij de situatie en wees resoluut naar het midden; 1-1 !! Ongeloof en blijdschap, het was ze nog gelukt ook.

Er werd nog afgetrapt maar daarna was het ook direct afgelopen. Niekerk kon zichzelf wel voor de kop slaan, hier zo puntverlies lijden was onnodig maar wel de realiteit. Poolster won een punt in dit duel waar het niet meer op rekende. Is het geluk? Feit is dat de ploeg tot de laatste minuut blijft strijden voor een resultaat en het lijkt er inderdaad op dat je geluk toch kunt afdwingen.