Close

Poolster oogt onwennig maar wint wel

Op zaterdag 7 september stond het 2e bekerduel van Poolster 1 op het programma. Aan de Sportlaan in Uithuizen was Noordpool UFC de gastheer, een ploeg uitkomend in de 5e klasse maar wel lijstaanvoerder in de bekerpoule na een 2-4 zeker op KRC in Kantens. Het was vandaag geel/zwart tegen geel/zwart dus werd Poolster verzocht om reservekleding te dragen. Het werden uiteindelijk de zwarte warming-up shirts en dat kon de goedkeuring wegdragen van scheidsrechter Adnan Tatar. Marco Dijkstra was een week eerder met knieklachten uitgevallen en liet dit duel aan zich voorbij gaan. De grensrechtervlag werd vandaag gehanteerd door Henk Koerts bij afwezigheid van Klaas Kooistra. Noordpool UFC trad aan zonder goaltjesdief Jarickson Saragoza, die zich op Bonaire bij het nationale team had gemeld.

Trainer Bas Groeneveld kon verder beschikken over een complete selectie waarin de concurrentie wat lijkt te zijn toegenomen en voor een plek zal moeten worden gevochten. Een goede situatie waarin het niveau daardoor hoger kan komen te liggen en wisselen van spelers eenvoudiger wordt. De basiself tegen NUFC vandaag:
Ronan
Robbert, Niels, Johan en Colin
Jesse, Tom en Koen
Nils, Daan en Kevin
De bank werd bezet door Mark, Robin, Julian, Wesley en Raoul.

Op het kunstgras van Noordpool UFC werd de bal aan het rollen gebracht en Poolster heeft in de openingsfase veelal de bal. Het speelt rustig rond, op zoek naar een opening. Opvallend is het optreden van Koen, hij wil het te vaak te mooi doen en heeft daardoor weleens balverlies, ook als hij in een positie staat waar risico’s moeten uitblijven. Balverlies betekend dan vaak een snelle omschakeling van de tegenstander waarbij de eigen spelers uit positie staan en het snel gevaarlijk kan worden. Vandaag werd het niet echt afgestraft maar in de competitie zal dat anders zijn. Een kritische noot voor overigens een prima jonge speler die echt wel gaat leren van dit soort momenten en af toe zijn klasse laat zien, want kwaliteiten heeft hij zeker!
Noordpool zakt tot achter de middencirkel in en laat Poolster komen in de hoop bij balbezit snel diep te kunnen spelen en de counter als middel te gebruiken om gevaar te stichten. In de 12e minuut zien we hier een voorbeeld van maar het schot van afstand wordt met de voet gepareerd door doelman Herder. Poolster doet het iets beter want na precies 15 minuten op de klok maken de bezoekers de 0-1. Kevin zet de aanval over de linkerkant op, speelt Nils aan die op zijn beurt de achterlijn haalt en een voorzet geeft op spits Daan die sterk de bal de hoek in knikt. Niet veel later weet Koen over de andere vleugel los te komen en voor te geven maar Jesse ziet zijn inzet vanaf zon 10 meter gesmoord en in de handen van de keeper terecht komen.

Onwennig
Zo zien we een eerste half uur met veel balbezit voor de Spijksters maar veel vloeiende aanvallen volgen daar niet uit. Het oogt allemaal wat onwennig, nog niet echt op elkaar ingespeeld en met wat mutaties is dat misschien ook niet zo raar. Het tempo is te laag om een bres in de verdediging van Noordpool te slaan en ook de beweging zonder bal is er niet altijd. Het doet vriendschappelijk aan, meer een trainingspartij dan een fel duel met faire maar scherpe duels. In de verdediging verzuimt Poolster soms om door te stappen, druk te zetten op de bal waardoor Noordpool, met name van afstand, de ruimte krijgt om een schot te wagen. In de 40e minuut krijgt de thuisploeg zelfs een behoorlijke kans en dit blijkt een voorbode voor wat gaat komen. Enkele minuten later is het namelijk wel raak. Noordpool weet de bal snel diep te spelen op de rechtsbuiten en hij kan er vandoor om 1 op 1 te komen met doelman Herder. Vlak voor het duel kap de aanvaller de bal af om deze aan de meelopen medespeler te geven, Dit blijkt achteraf een goede keuze want zijn teamgenoot weet het leer langs keeper en verdedigers te krijgen en schiet de 1-1 binnen. Goed gedaan van Noordpool maar Poolster mag in de spiegel kijken over haar eigen optreden. Het gaat mee in het tempo van de tegenstander, brengt niet wat je mag verwachten van een ploeg die een klasse hoger speelt en lijkt onvoldoende gefocust te zijn.

Na de rust werd achterin Johan vervangen door Robin en hoopte de aanhang van de Spijksters op beter spel, uitgedrukt in doelpunten. Echter, het had bijna 2-1 gestaan na een vrije trap van Noordpool maar de bal werd door een Poolster speler maar net langs het eigen doel gekopt. Uit de daaropvolgende corner wist Poolster nu snel om te schakelen. Nils kreeg de bal over de rechterkant mee, sneed de bal voorlangs op Kevin die, in goede doen, wel raad had geweten met zo’n buitenkansje. Nu legde Kevin de bal weer terug naar het centrum richting Daan, die dit wellicht ook niet verwacht. De bal kwam na wat klutswerk tegen binnenkant paal maar in de handschoenen van de keeper en daarmee was een 100% kans om zeep geholpen. Na een uur komt Poolster dan toch weer op voorsprong. Het is weer Nils, ook vandaag de meest doelgerichte aanvaller, nu over links komend die de bal ontvangt, zich ontdoet van zijn directe tegenstander en rustig de bal onder de doelman door en binnen schuift.

Beslissing
Noordpool verstopt zich zeker niet en waarom zou het ook. Met slechts één doelpunt verschil zat een resultaat er gewoon nog in. De ploeg kwam ook een paar keer dichtbij maar het afmaken was onvoldoende om de bal tegen het nylon te krijgen. Raoul vervangt Daan en daarmee komt Jesse in de spits te spelen. Hij is na 76 minuten ook de hoofdrolspeler in een klucht waar scheidsrechter Tatar de regie eventjes verloor. Poolster mag een vrije trap nemen rond de middellijn en deze wordt achter de verdediging gelegd waar Jesse de bal ontvangt en voor de keeper uitkomt. Echter, nadat de bal is genomen blaast de scheidsrechter nog op zijn fluit en daarom denken alle spelers dat de bal overgenomen moet gaan worden. Maar de scheidsrechter geeft niets aan en Jesse besluit de bal maar langs de keeper te schieten. Tot verbazing van vriend en vijand wijst de onpartijdige naar de middenstip, ondanks een grensrechter met zijn vlag fier de hoogte in maar genegeerd wordt (zoals ook Henk een paar keer overkomt) en zo staat Poolster op 1-3. Uiteindelijk is dit voor Noordpool de nekslag, het gelooft niet meer in een resultaat en Poolster krijgt meer tijd en ruimte om aanvallen op te zetten. Julian en Mark komen nog in het veld om Kevin en Nils af te lossen zodat alle wissels speelminuten krijgen. Poolster had in deze fase kunnen uitlopen naar een grotere voorsprong maar was net niet nauwkeurig of besluitvaardig genoeg. Mark deed van afstand nog wel een duit in het zakje en mikte de bal hard in de hoek en tegen de touwen en zette daarmee de 1-4 eindstand op het bord.

Komende zaterdag komt KRC op bezoek, dat vandaag met een 6-0 nederlaag tegen Be Quick terug naar Kantens moest.