Close

7 punten uit 3 duels senioren Poolster

Een drukke middag op een zonovergoten sportpark Oldencate in Spijk. Om 12:15 uur begon het 2e elftal aan de wedstrijd tegen Grootegast 4, een competitiegenoot die op de 8e plaats bivakkeerde met 9 behaalde punten uit 8 duels. Poolster had de laatste 3 wedstrijden niet verloren en met deze gewonnen (7) punten was het opgeklommen naar een 6e plaats met 11 punten uit 10 duels.

Scheidsrechter Jan Buitenkamp liet het spel starten en daarna zagen de toeschouwers een aardig spelend Grootegast en een nerveus Poolster. Vooral verdedigend was het onrustig en slordig. Grootegast stond hoog en probeerde de opbouw te ontregelen. Helaas voor de Spijksters moest ook nu weer vrij vroeg een tegengoal worden geslikt. Een indraaiende hoekschop, die net langs de paal binnen kwam, was te machtig voor keeper Mark Raangs en zo stond het na 10 minuten 0-1. Poolster moest nu wat meer van de goal af komen en de achterstand was van korte duur. Na een aanval over de rechterkant kregen de geelhemden drie pogingen om een goed schot los te laten maar tot twee maal toe wist de verdediging reddend op te treden. 3x bleek scheepsrecht want Robin Uilhoorn behield het overzicht, passeerde twee man en kwam zo in een goede positie om te scoren (1-1).

Een flitsende start van de acteurs en het bleek niet het laatste want in de 17e minuut kopte een speler van Grootegast op de paal waar Poolster te laks stond te verdedigen. Niet veel later werd de bal wel tussen de palen gewerkt en leken de gasten weer op voorsprong te komen echter was ook de vlag van de grensrechter omhoog gegaan vanwege buitenspel. Het signaal werd overgenomen en het bleef 1-1, tot onvrede van de mannen in het groen. Poolster dacht ook op 2-1 te komen maar ook hier ging het feestje niet door en werd de goal afgekeurd. Voor de doelen daarna een tijdje minder stress al speelde Grootegast een stuk beter dan Poolster, dat veel balverlies leed, niet alert genoeg was en de persoonlijke duels niet wist te winnen. Dat de bezoekers op voorsprong kwamen was dan ook niet zo gek, de manier waarop was veelzeggend voor Poolster de eerste helft. Grootegast mocht in de 42e minuut een vrije trap nemen op zo'n 25 meter vanaf de goal en mikte de bal hard op de paal. De terugspringende bal was prooi voor Grootegast, waar drie spelers reageerden op de nieuwe situatie en één daarvan de bal binnenschoot, en waar de spelers van Poolster stokstijf bleven toekijken (1-2). Een minuut later heeft Poolster weer moeite om het balbezit te houden en staat na balverlies helemaal uit positie. De tegenstander weet snel om te schakelen en kan met meerdere spelers de aanval opzetten en doeltreffend afronden waardoor Poolster in twee minuten het helemaal weg lijkt te geven. Tijd voor thee en overleg want de thuisploeg was aanvallend onmachtig en het middenveld moest aan de bezoekers worden gelaten.

De tweede helft begon met een aantal wissels en Poolster moest zorgen dat het beter presteerde dan het eerste bedrijf. Gelukkig wist het team vlot weer terug te komen in de wedstrijd. Mark Raangs schoot de bal diep en aan de linkerkant wist Kevin Noot de bal binnen te houden. Hij zocht en vond medespeler Julian Herder. Die ging op zijn beurt voor een actie maar liep hierin vast toch kon hij de bal bij Kevin Noot krijgen die droog uithaalde en zo stond het in de 50e minuut 2-3. Kort hierop denkt Grootegast dat het wederom een geldig doelpunt maakt maar ook nu gaat de vlag omhoog en tot onvrede van de gasten wordt ook nu het doelpunt niet erkend en blijft het bij een 2-3 stand. Het valt op dat in de tweede helft Grootegast veel meer bezig is met de scheidsrechter, tegenstander en zelfs eigen grensrechter en dat gaat ten koste van het spel. Veel minder dominant en Poolster weet op wilskracht er een echte wedstrijd van te maken. In de 72e minuut is het dan raak en wordt de stand gelijkgetrokken door Julian Herder, die over de rechterflank zijn directe tegenstander passeert en het gaatje vind om ook de doelman het nakijken te geven (3-3). In de slotfase kon het duel alle kanten op maar met name Poolster krijgt de beste kansen, echter doordat de situaties niet goed genoeg worden uitgespeeld blijft het bij een gelijkspel. Poolster heeft zich in de tweede helft hersteld van een mindere eerste en wist in elk geval de opgelopen schade ongedaan te maken.

Tegen half 3 was het kunstgrasveld daarna bezet door Poolster 3, dat ZEC 3 ontving. Het team uit Zandeweer wist het vorige seizoen kampioen te worden met behulp van een aantal spelers die gedurende het seizoen aan kwamen waaien en te goed waren voor dit niveau (zie eerdere verslagen). Nu leek het team weer op wat het altijd was en Poolster wist dan ook al snel de wedstrijd te beslissen toen Johan de Groot en Migèl van Gennip zorgden voor een 3-0 tussenstand in het eerste kwartier. Het team van Peter Stuve wist uiteindelijk de (ingekorte) wedstrijd met 8-0 winst af te sluiten en kan zich opmaken voor de topper tegen de nummer 1 van de ranglijst, De Heracliden 4.

Dan nog Poolster 1, dat het moest opnemen tegen rode lantaarndrager Scheemda. In de eerste wedstrijd ontsnapte Poolster door laat de 1-2 te maken en traditioneel heeft Poolster het vaak lastig tegen de ploegen die onderin bungelen. Pupil van de Week Thijs Wezeman liet in elk geval zien hoe het moest en schoot de bal langs de keeper. Daarna was het aan de jonge scheidsrechter Thom Mulder om het duel af te laten trappen. Het hoofdveld was zacht en vrij hobbelig en dat zou het spel niet ten goede komen. Maar goed, voor beide teams zijn de omstandigheden hetzelfde en vroeger waren we blij met het hoofdveld. Het lijkt wel dat de standaard met de komst van het kunstgras, dat altijd vlak en stabiel is, behoorlijk is veranderd. Poolster begon het duel redelijk goed en Scheemda werd teruggedrongen. De armen konden al in de 7e minuut in de lucht want een hoekschop viel in het 5 metergebied en Raoul van der Ploeg schoot hoog raak (1-0). Scheemda was het in eerste instantie niet eens met het besluit om een hoekschop toe te kennen en zou veelvuldig de beslissingen van de leidsman onredelijk vinden. Toch mocht het in de 20e minuut niet klagen over dezelfde scheidsrechter als vriend en vijand het erover eens is dat er een rode kaart getoond zou moeten worden. Daan Bos werd namelijk overduidelijk vastgehouden door de laatste man van de Scheemder defensie. Wanneer een doorgebroken speler wordt gestuit, is er maar één kleur die van toepassing is maar deze scheidsrechter zag het blijkbaar anders en floot niet eens voor een overtreding. Zelfs de grensrechter van de bezoekers gaf toe dat hier opgetreden had moeten worden en als hij het al zegt dan is het ook echt zo. Zeker gezien zijn vlaggedrag bij aanvallen van Poolster is duidelijk dat hij er veel aan doet om de ploeg te helpen. Afijn, dat gezegd hebbende, Scheemda kroop meer uit de schulp en Poolster bracht te weinig om overtuigend de wedstrijd naar zich toe te kunnen trekken. Wel waren er kansen en vooral Daan Bos was dichtbij een treffer maar de bal ging net langs de andere kant van de paal. De gasten kregen in de 40e minuut een enorme kans, de beste kans van de wedstrijd, om te scoren. Het begon met een terugspeelbal op Niels Smit die de bal, vlak voor aanname, ziet stuiten en daardoor de controle kwijt is. Aanvaller Niek Smit van Scheemda kan de bal meenemen, weet de uitgelopen doelman Roan Herder te passeren maar in plaats van het lege doel met zijn linkerbeen te beschieten is het besluiteloos en komt uiteindelijk tot niks.

Na de thee een vergelijkbaar beeld. Twee ploeterende teams, de ene wat meer dan de andere, die niet tot goed voetbal kunnen komen. Jesse Smit schiet in het begin nog goed op doel maar sluitpost Frank Brouwer staat z'n mannetje. Dan uit het niets valt de bal wel een keer goed. Na hots-knots-begonia voetbal krijgt Jesse Smit de bal op randje 16 in bezit. Hij wil zijn man uitkappen en legt daarmee de bal precies voor de voeten van Daan Bos, die niet nadenkt (of juist wel) en direct de bal laag in de hoek schiet en de 2-0 laat aantekenen. Twee minuten later komt de thuisploeg zelfs op 3-0 als 'Man of the match' Raoul van der Ploeg met de bal de ruimte in gaat, een verdediger èn de keeper passeert en rustig binnen kan schuiven. Na een uur lijkt het beslist.

Scheemda laat zien waarom het zo laag op de ranglijst staat, het creëert weinig en de kansjes die er zijn worden zonder overtuiging verprutst. Een scorende spits zou het team enorm helpen, maar dat willen alle teams natuurlijk wel. Poolster heeft in elk geval wel scorende spelers. Tom Dijkman komt in de 77e minuut in balbezit op het middenveld en zoekt snel Kevin Bijlsma die vrij aan de linkerflank staat opgesteld. Na ontvangst, kapt hij naar binnen en schiet langs de radeloze doelman de 4-0 in de boeken. Het wordt zelfs 5-0 als dezelfde Bijlsma wordt gevloerd en Jesse Smit na 85 minuten de keeper ook nu kansloos laat. Poolster 1 kan zich opmaken voor het duel met Omlandia in Ten Boer en een week later thuis tegen Holwierde.

Foto`s: A. Flikkema