Close

Blessure adviseur & hoofdletsel app

APP OM HOOFDLETSEL TIJDIG TE SIGNALEREN

Om bij te dragen aan het tijdig signaleren van hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten, is de gratis app ‘Hoofdletsel Sport’ beschikbaar. Het Sportmedisch Centrum van de KNVB werkte mee aan het ontwikkelen van de app van VeiligheidNL, omdat de voetbalbond het belangrijk vindt dat sporters, toeschouwers en verenigingen inzicht hebben in de aard van een mogelijke blessure. Eerder werkte de KNVB ook mee aan de ontwikkeling van een digitale blessure adviseur.

Met de “Hoofdletsel Sport App” kunnen sporters, sportkader en toeschouwers bij eventueel hoofdletsel snel en beter inschatten hoe ernstig het is, of het verantwoord is om iemand door te laten sporten en of het nodig is om medische hulp in te schakelen. Op de Nederlandse voetbalvelden ontstaat jaarlijks ongeveer 280 keer licht en 80 keer ernstiger hersenletsel bij de ruim 750.000 wedstrijden die jaarlijks worden gespeeld door de 1,2 miljoen leden van de KNVB. De app is er voor iedereen ‘langs de lijn’ en sportbreed inzetbaar: trainers, coaches, instructeurs, scheidsrechters, verzorgers, ouders van sportende kinderen, docenten van een sportopleiding en ook voor sporters die in verenigingsverband of individueel en ongeorganiseerd hun sporten beoefenen.

Over de app
In de Hoofdletsel Sport app helpen lijstjes en testjes fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter met de juiste vragen te controleren. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties, tot en met het direct bellen van 112. Ook is er een archief aanwezig voor het opslaan van meerdere adviezen. Een locatiezoeker met routeplanner leidt gebruikers naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost of Spoedeisende Hulp-afdeling, die je ook automatisch kunt bellen. Gebruikers van de app kunnen bovendien de testresultaten eenvoudig delen via de mail-optie. De strakke vormgeving en duidelijke iconen maken het gemakkelijk om de app te bedienen. De Hoofdletsel Sport app voor iOS en Android is gratis te downloaden in de App store en via Google Play.

Partners
VeiligheidNL ontwikkelde de app met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en samen met partners NOC*NSF, KNVB, KNHB, Vereniging voor Sportgeneeskunde, Hersenstichting Nederland en het Nederlandse Rode Kruis.

 

 

DIGITALE ‘BLESSURE ADVISEUR’ HELPT AMATEURVOETBALLER

Amateurvoetballers met een blessure willen meestal zo snel mogelijk doorspelen. De vandaag op Voetbal.nl gelanceerde ‘Blessure Adviseur’ geeft de voetballer inzicht in zijn blessure en laat zien wat de sporter zelf kan doen.  De ‘Blessure Adviseur’ is een samenwerking tussen Sportgeneeskunde Nederland, het Sportmedisch Centrum KNVB, VeiligheidNL en Zilveren Kruis Achmea.

Op een virtueel lichaam geeft de voetballer aan waar de klachten ervaren worden. Aan de hand van vijf simpele vragen krijgt de voetballer inzicht in:
·        Welke blessure heb ik mogelijk?
·        Wat houdt de blessure in?
·        Wat betekent het voor mij persoonlijk?
·        Wat kan ik zelf doen?

Bondsarts Edwin Goedhart van de KNVB: ,,De Blessure Adviseur is een laagdrempelig hulpmiddel voor amateurvoetballers die kan helpen bij de afweging: heb ik wel of geen zorg nodig? Natuurlijk neemt het nooit de functie van een arts over, maar het geeft voetballers wel inzicht in hun lichaam en een mogelijke blessure. En als voetballers zorg nodig hebben, kunnen ze op de website direct de juiste weg vinden.”

Kelley Post van Sportgeneeskunde Nederland: ,,De Blessure Adviseur is geen een-op-een vervanging van de zorgverlener, maar maakt voetballers wel bewust van het feit dat bij blessures er niet altijd een zorgverlener geraadpleegd dient te worden. Veel amateurvoetballers die op zaterdag of zondag iets oplopen gaan naar de eerste hulp, huisartsenpost of fysiotherapeut. Voor een aantal is het duidelijk dat dat noodzakelijk is. Een deel twijfelt of dat nodig is. Bij sommige - meer eenvoudige - gevallen zijn er ook andere mogelijkheden. Het is dan mooi dat de sporter zelfbewuster kan oordelen en dus ook zelfstandig herstelbevorderende en versterkende oefeningen doet.” Voetbal is de grootste sport van Nederland met jaarlijks ruim 750.000 wedstrijden die door ruim 1,2 miljoen leden gespeeld worden. De Blessure Adviseur is ontwikkeld om voetballers inzicht te geven in hun (mogelijke) blessure en als gevolg daarvan bij te dragen aan het verlagen van de kosten die sportblessures met zich mee kunnen brengen.

De Blessure Adviseur is te raadplegen via http://senioren.voetbal.nl/gezond_en_fit/blessureadviseurvoetbal en www.sportzorg.nl/blessure-adviseur-voetbal/.