Daan Bos schiet Poolster naar de winst

Een vol programma op sportpark Oldencate deze zaterdag met wedstrijden van de jeugd en meiden in de ochtend en twee duels in de middaguren. Poolster 2 trapte om 12:15 uur af tegen rode lantaarndrager Lycurgus 7 en kon bij een zege het gat met deze ploeg vergroten tot 5 punten. Voor de tegenstander uit Groningen gold dat ze graag de smaak van een overwinning wilden proeven en daarmee Poolster zouden passeren op de ranglijst. Zover kwam het echter niet. Poolster 2 kwam in de eerste helft vlot op 1-0 door Jelte, die weer een balletje mee kon trappen. Milan zorgde voor de 2-0 en Tom deed het dunnetjes over en wist de 3-0 te maken, wat ook de ruststand was. Na rust een gelijk opgaande strijd en de Stadjers wisten tot 3-1 terug te komen. Ramon, koud in het veld, speelde daarna zijn tegenstander door de benen en scoorde met buitenkantje rechts, a la Cruijff of, wie kent hem nog, Dick Bos, de 4-1. Met nog 10 minuten te gaan scoorden de studenten via de rug van een verdediger de 4-2 en moest Poolster niks meer weggeven. Dit lukte en zelfs in de slotseconden konden de armen wederom in de lucht toen Milan de 5-2 binnen schoot en de 3 punten hierdoor in Spijk bleven. Poolster 2 stijgt door de zege een plekje, het passeert ook FC Grootegast 4, en krijgt Niekerk 2 en Holwierde 2, de tegenstander van volgende week, in het vizier.

Aansluitend om 14.30 uur een echte derby; Poolster ontving Corenos. Het eerste duel in Roodeschool eindigde, tot verrassing van velen, in een 0-5 zege voor de Spijksters. Corenos zou het nu ongetwijfeld niet zover willen laten komen en was, zo was het geluid in het circuit, klaar voor deze wedstrijd. Het Poolster van Jeroen de Groot had eerder deze week een aantal griepgevallen en moest hopen dat iedereen weer fit en aanwezig was. Doelman Roan Herder was niet inzetbaar dus speelde Simon Dijkman weer mee als sluitpost. Een eerste wedstrijd na de winterstop is belangrijk om het ritme weer op te pakken. Verlies je de eerste, kun je mogelijk achter de feiten aanlopen en het moeilijk krijgen. Poolster zal ook nog wel een aantal duels moeten winnen om in elk geval uit de problemen en in de 4e klasse te blijven. Genoeg op het spel dus voor beide teams! De publieke belangstelling was er, de programmaboekjes waren uitverkocht en de supporters waren er klaar voor.

Poolster begon met de volgende formatie:

Simon Dijkman

Robbert Kok, Johan Dijkman, Tom Dijkman, Marco Dijkstra

Koen Biemond, Jesse Smit, Niels Smit, Raoul van der Ploeg

Daan Bos en Kevin Bijlsma

Corenos had een strijdplan gemaakt en daarin was in eerste instantie geen plaats ingeruimd voor Brian Pattiwael, die toch als een goede kracht voor het aanvalsspel van Corenos wordt gezien. Pesiwarissa begon derhalve met de volgende 11:

Dennis Carratero,

Raymon Balkema, Robert van Dijken, Chris Uil, Anne-Jan ter Harkel

Sven Knot, Germen Tamsma, Joran Knot, Kevin Haan

Jordan Muller en Tim Uil

Dan de wedstrijd. De toeschouwers zagen een aftastend begin waar beide teams even de kat uit de boom wilden kijken. Corenos zakte in tot eigen helft en Poolster kreeg het balbezit. Een eerste kans was te zien in de 8e minuut. Een vrije trap van Jesse Smit kon door de jonge doelman van de withemden onschadelijk worden gemaakt, al had hij er wel twee keer voor nodig om de bal onder controle te brengen. Het was één van de schaarse hoogtepunten van de tweede helft, zo bleek later. Het spel van beide teams was matig te noemen. Poolster probeerde de openingen te vinden in het verdedigend blok van Corenos maar speelde in een laag tempo en had soms moeite met het echte gras. Trainen op kunstgras is toch anders dan voetballen op natuurgras. Maar ook de tegenstander leek daar last van te hebben en van combinatiespel was amper sprake. Nu was dat ook niet het spel dat Corenos wilde spelen, ze kozen ervoor om bij balverlies van Poolster snel om te willen schakelen in de hoop dat de bal een keertje goed viel voor de voeten van Muller of Uil. Laatstgenoemde werd overigens na een half uur spelen gewisseld ten faveure van Brian Pattiwael. Wellicht een tactische wissel want geblesseerd leek hij niet te zijn. Voordat de rust aanbrak kreeg de thuisploeg nog een momentje. Uit een corner wist Niels al vallend richting doel te schieten maar zijn poging vloog langs de kruising. De koffie werd daarna rijkelijk geschonken en met was het eens over een teleurstellend eerste bedrijf en de terechte ruststand.

De tweede helft zou een hogere amusementswaarde moeten krijgen en dat was gelukkig ook het geval. Beide teams staken wat meer energie in de wedstrijd en dat levert, mede daardoor, fouten van individuele spelers op. Poolster was in de 55e minuut dichtbij de openingstreffer maar de talentvolle doelman van Corenos werkte niet mee en tikte de kopbal sierlijk over de lat. De beleving was er nu en de tijd leek ook sneller te gaan. Een kwestie van tijd aleer er een doelpunt zou vallen en in de 63e minuut was het raak! Robbert Kok wist over de linkervleugel door te komen, gaf een strakke voorzet voor het doel. Corenos-verdediger Robert van Dijken liet de bal gaan, niet doorhebbende dat achter hem Daan Bos stond, die de bal met de borst bij de tweede paal kon binnen werken (1-0). Iets later haalt trainer de Groot de jonge middenvelder Koen Biemond van het speelveld en zijn plaats wordt ingenomen door Mark Lijnema. Corenos wisselt ook weer, Raymon Balkema maakt plaats voor Daan van den Berg. Nog geen aanvallende wissel, de linksback positie blijft hiermee intact.

Corenos krijgt niet veel kansen maar in de 78e minuut lijkt er een goede mogelijkheid te zijn wanneer de ploeg een vrije trap krijgt op ruim 20 meter van de goal. Jordan Muller, wie anders, meld zich en weet de bal hard over de muur te krijgen. Dan zien we een 'glansparade' van keeper Dijkman en hij weet daarmee de 1-1 te voorkomen. In deze fase een cruciale redding. Twee minuten later een vergelijkbare situatie waar nu Jesse Smit zich voor het schot werpt en zo onschadelijk maakt, ten koste van een pijnlijke rug. Op het moment dat trainer Pesiwarissa aangeeft 1 op 1 te willen gaan spelen pikt Daan Bos de bal af van Kevin Haan, wil vanaf rechts voorzetten op Mark maar ziet zijn bal via binnenkant van de verre paal binnen gaan en zo staat het, met nog 10 minuten op de klok, 2-0 voor Poolster. Nu wordt het lastig voor de Roodschoulsters om nog een resultaat te halen en het geloof lijkt ook weg te ebben. Het is blijkbaar de dag van Daan want in de 86e minuut gaat Mark Spriensma, in het veld gekomen voor Robert van Dijken, in de fout en verliest de bal aan Daan die rustig blijft en de bal langs Carretero schuift (3-0).

Een goede overwinning van Poolster op een ietwat tegenvallend Corenos, waar men nog weleens mopperde op de wijze van fluiten door de scheidsrechter, hij floot snel en makkelijk, maar dat was niet echt van invloed op het resultaat. Poolster was slagvaardiger, had meer drang naar voren en verdiende deze overwinning zonder twijfel. Het kan met deze uitslag weer door naar de volgende wedstrijd, uit in en tegen Middelstum, want elke week is in principe een finale als je iets van dit seizoen wilt maken.

Foto`s: A. Flikkema