Close

De voordelen van teamsport

Teamsporten hebben de laatste jaren flink wat kritiek te verduren gehad. Van overfanatieke ouders langs de lijn tot geweld op het veld. Maar natuurlijk heeft teamsport voordelen, die we graag hieronder behandelen. We spreken dan over de mentale, de sociale en de fysieke voordelen van het in teamverband sporten en handelen.

 

Mentale voordelen

Kinderen leren door teamsporten:

  • - Doelen stellen
  • - Doorzettingsvermogen ontwikkelen
  • - Omgaan met verliezen
  • - Karakter ontwikkelen
  • - De wil om te winnen

 

Sociale voordelen

Kinderen leren door teamsporten:

  • - Samenwerken
  • - Een rol ontwikkelen binnen een team
  • - Vriendschappen sluiten
  • - Communiceren

 

Fysieke voordelen

Kinderen leren door teamsport:

  • - coördinatie
  • - evenwicht ontwikkelen
  • - kracht ontwikkelen
  • - uithoudingsvermogen ontwikkelen

 

Achtergrond, aanvullend ;

Waarom is verliezen zo belangrijk? Kindercoach Tea over het belang van teleurstelling

Kinderen kunnen nergens zo goed leren omgaan met teleurstellingen als bij het sporten. Teleurstelling en verlies horen bij het leven. Kinderen die al heel jong geleerd hebben met tegenslag om te gaan, stappen waarschijnlijk makkelijker door het leven dan kinderen die bang zijn om fouten te maken.

Nergens moet je zo vaak je verlies nemen als tijdens het sporten. Wil je beter worden, dan moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Doorzetten, geduld hebben, durven vallen, pijn doorstaan, standvastig weer opnieuw beginnen en doelen stellen, leer je nergens zo goed als met sport.

Wat kunnen ouders doen?

Leren omgaan met teleurstellingen en tegenslagen begint al op jonge leeftijd. Kruipen, lopen fietsen en zwemmen gaan nu eenmaal niet vanzelf. Van nature zijn vrouwen nogal eens geneigd hun kind te beschermen. Dan zie je dat als een kind dreigt te vallen, de moeder opspringt en vaak ook nog een gil uitslaat. Wanneer de kleine dreumes hiervan schrikt, kan het zomaar besluiten om maar niet meer van die rare stunten uit te halen.

Kinderen zijn gebaat bij uitdaging en dat begint al heel vroeg. Gevallen? Jammer, kusje en weer opstaan. Bloedknie: nog meer jammer, kusje, pleister en hupsakee maar weer verder spelen. Niet op de schommel of glijbaan durven? Toe… ga maar, papa is er om je op te vangen.

Wat betekent vallen en weer opstaan voor kinderen?

Wanneer kinderen letterlijk vele malen zijn gevallen en weer zijn opgestaan, wanneer ze spelletjes en wedstrijden hebben verloren, dan is de beloning uiteindelijk een heel gezond zelfbeeld en veel zelfvertrouwen. Als je weet wat je kunt hoef je niet te twijfelen, hooguit heb je last van gezonde spanning.

Kinderen die goed kunnen omgaan met verlies en teleurstelling, kunnen goede vrienden worden met mooie sociale vaardigheden. Omdat ze geleerd hebben hoe moeilijk en vervelend het is om te verliezen, gunnen ze een ander de winst en steunen ze elkaar als het moeilijk is. Ze kunnen een onderscheid maken tussen balen van en over zichzelf en blij zijn voor de ander.

Een ander voordeel dat goede verliezers hebben, is dat ze op school ook goed kunnen presteren. Ze hebben misschien minder de neiging zich te verstoppen achter smoesjes en ook zullen ze niet snel anderen, zoals leraren of lawaai tijdens een toets, de schuld geven van minder goed presteren. Deze kinderen nemen hun verantwoordelijkheid en durven ervoor uit te komen dat ze zelf te weinig voor die toets geleerd hebben. Omdat ze gewend zijn doelen te stellen voor zichzelf in de sport, doen ze dat ook met hun school- en huiswerk. Ze weten zichzelf te motiveren om hun doelen te halen en weten dat ze het meeste en beste leren door het maken van fouten. Juist het maken van fouten en een weg van hobbels en bobbels, levert uiteindelijk een hoge kwaliteit op.

Alle clichés zijn waar

Dus ja, alle troostende woorden waarmee we elkaar opbeuren na een verlies of teleurstelling zijn waar. Ik zie op de Facebookpagina van mijn dochter een hele lange rij troostende woorden verschijnen. Allemaal hebben ze de strekking van ‘volgende keer beter’ en ‘gewoon dooroefenen’.

Ik weet dat ze het kan en ook dat ze na een paar uur weer in staat was te relativeren, nog zo’n mooi voordeel van sport en winnen en verliezen.

Als ze weer in Nederland is, hebben we het er vast nog even over. Als ze volgende week weer thuis komt, zal ik haar een dikke knuffel geven en misschien vertel ik haar nog eens het verhaal van hoe ze heeft leren fietsen op de éénwieler. Die worsteling heeft haar bewust geleerd dat inspanning iets opleverde en dat zij kon winnen van een fiets met maar één wiel…

Tea Adema is kinder- en opvoedcoach. Ze geeft ook cursussen voor het opleiden van kindercoaches. Tea Adema is moeder van Jorrit (22) en Marije (19). Voor Tym schreef ze ook over kinderen op zwemles en over de leerzame kant van buitenspelen

 

Een teamsport is wel leuk!

Mijn wederhelft liet wel eens vallen dat teamsport echt goed is voor de ontwikkeling van onze kinderen. En hij heeft gelijk. Ik heb mijn jongen nog nooit zo’n grote stap zien zetten als op het moment dat hij thuis kwam in het cricketshirt van ‘zijn’ club. Hij leek in één ochtend een ontzettende sprong te hebben gemaakt. Hij straalde, hij hoorde ergens bij! Razendsnel heb ik mijn mening bijgesteld: alle positieve geluiden over teamsport kloppen!

Merijn is sinds enkele weken weer cricket aan het spelen, bij een andere club en in een team met leeftijdsgenootjes. Na zijn vorige ervaring was de eerste training ontzettend spannend, maar enthousiast nam ik hem weer mee naar huis. Hij was verkocht. Onze kalender moest even wennen aan de wedstrijden die wekelijks gespeeld worden, maar ook dit zit nu in ons (lees: mijn) systeem.

Die eerste wedstrijd was wel een dingetje: in alle vroegte op zondagochtend naar een cricketveld ver buiten de omgeving. Op zondagochtend. Onze luierochtend. Lekker rustig aan ontbijten, lang in pyjama en uitgebreid knutselen, spelen of een filmpje kijken. Merijn moest daar wel even doorheen, onze knusse familieman. Ik voelde ook wel een beetje met hem mee toen hij met een slaperig en zenuwachtig hoofdje in de auto stapte.

Die eerste wedstrijd was een succes. En dan vooral het shirt en samen lunchen. Hij kwam thuis met het echte ‘wij-gevoel’. Is er een wedstrijd niet gewonnen? Spijtig, maar we hebben er samen voor geknokt en daarna samen een broodje gegeten. Een training overslaan vindt hij erg jammer. Maar soms is het niet anders, dan is het even tijd voor een feestje of schoolreisje. Dat hoort erbij en een team begrijpt dat.

Het vroege vertrek in het weekend is nog steeds niet zijn favoriete bezigheid, maar het enthousiasme is er niet minder om. Na iedere wedstrijd krijg ik uitgebreid verslag en ik beloof hem bij de volgende thuiswedstrijd te komen kijken. Want rijden? Dat mag ik niet, dat doet zijn vader. Die is altijd al voor een teamsport geweest en heeft dit onderdeel binnen no time van me overgenomen.

Het wedstrijdseizoen is bijna voorbij, mag hij weer wennen aan een luierochtend. Misschien krijg ik hem zover om op zijn fiets te stappen en met me mee te gaan als ik een duurloopje heb staan. Gezellig samen door het bos, in plaats van een filmpje.

Twijfel je of een teamsport iets is voor jouw kind? Lees dan eens de blog ‘Sport je kind als een aap of als een giraffe?‘ van Tea Adema.

Thalia de Caluwé (40) is moeder van Merijn (9) en Mettelise (5). Ze is tekstschrijver, vormgever en coach in opleiding. Thalia houdt van bewegen, lezen, dansen, fotograferen, hardlopen, BootCamp, buiten zijn, lachen, lezen terwijl haar kinderen aan het spelen zijn, lekker lang tafelen met vrienden en familie. En natuurlijk schrijven. Zo schreef ze eerder op Tym over het oranjegevoel, sporten om het gezellig te houden en geen zin om te sporten.

 

Bron : www.tym.nl

Wat is Tym?

Tym is er voor alle ouders

Tym is er voor jou, voor alle ouders in Nederland.

Tym gaat over sporten en bewegen van jouw kind. Tym is er voor alle ouders van opgroeiende kinderen. Ouders die halen en brengen, die helpen met het pakken van de sporttas, met het wassen van de sportkleren; die hun kroost aanmoedigen en ze troosten. Die als vrijwilliger in de kantine staan, het team rijden en coachen en het teametentje regelen. Ouders kortom, die altijd klaar staan.

Tym is supporter van die ouders. Wij geven de ouders van Nederland nuttige, leuke en betrouwbare informatie over alles wat met bewegen, spelen en sporten van kinderen te maken heeft. Over wat je kind kan in een bepaalde leeftijdsfase en welk beweeggedrag daar bij past, en wat een beweegfase of sportkeuze betekent voor jou als ouder.

Tym geeft antwoord op vragen. Je kind wil op een sport. Maar welke sport past echt goed bij jouw kind? Je kind heeft het moeilijk in zijn team. Hij is niet zo fanatiek als de coach graag zou willen. Wat doe je daarmee? Of misschien ben je zelf helemaal niet sportief maar wil je toch wel dat je kind meer beweegt. Hoe pak je dat aan?

Allemaal vragen die andere ouders ook hebben. Daarom wil Tym delen en roepen we je op om actief deel te nemen aan Tym.nl. Door je vragen te mailen, mee te denken met problemen waar andere ouders mee worstelen, een blog te schrijven of je ervaring te delen op het Tym-forum.

Samen maken we van Tym een platform voor ouders met kinderen die spelen, bewegen en sporten, óf die dat willen maar er niet toe komen. Volg Tym via de website, op Facebook, op Twitter en op Instagram.

Wil je bloggen voor Tym? Dat kan. Graag zelfs! Als je een mail stuurt, nemen we contact met je op.

Tym wil ouders bedanken door ze te helpen, net zoals jij jouw kind helpt.

Team Tym