Effectief DVC laat Poolster met lege handen achter

APPINGEDAM – Het programmaboekje van thuisclub DVC Appingedam sprak over een echte ‘Eemsdeltaderby’ en, ondanks dat meerdere ploegen in 4C deel uitmaken van deze jonge gemeente, is het van oudsher een leuke ontmoeting, Appingedam tegen Spijk. Voorgaande edities laten ook zien dat het op voorhand niet duidelijk is wie er met de winst vandoor gaat, het is stuivertje wisselen met de winstpunten en gelijke spelen komen niet sporadisch voor. Na de zeperd tegen VVK zal Poolster vooraf wellicht tekenen voor een gelijkspel, het zit namelijk niet in de beste fase en zakt wat weg op de ranglijst. Naar boven kijken was mooi maar de ploegen onder Poolster staan niet zo heel ver weg.

DVC is ambitieus, heeft een brede selectie en wil maar wat graag meestrijden om de topposities. Trainer Duurt Dijkman lijkt de zaak nu aardig op de rit te hebben en is met zijn ploeg op een 3e plaats op de ranglijst terug te vinden. Afgelopen week dacht het 3 punten mee te kunnen nemen uit Middelstum maar de thuisploeg gooide op het laatst nog roet in het eten en daarmee eindigde het duel in 1-1.

Trainer de Groot had zijn opstelling omgegooid, in de hoop de impasse te kunnen doorbreken. Robin Uilhoorn werd op ‘10’ geposteerd, hij heeft een oogje voor de steekpass op de spitsen, en ook moest de afwezigheid van de nog geblesseerde Kevin Bijlsma worden opgevangen. Ook Tom Dijkman speelde op het middenveld waardoor Marco als back kwam te staan.

Poolster begon aan de wedstrijd met de volgende elf:

Marcel

Marco, Johan D, Robbert, Wesley

Niels, Robin, Tom, Johan G

Jesse en Mark

De wedstrijd begon om 14:50. Het was fris maar de publieke belangstelling was redelijk te noemen. Poolster oogde in de beginfase scherp, alert. Het liet bovendien goed positiespel zien ondanks dat het kunstgrasveld moeilijk te bespelen was. DVC keek het aan maar kreeg wel een eerste kansje via Jurrely Torbed die uit de draai keeper Werkman wilde verrassen. De bal miste de richting en ging naast de goal van Poolster. Als gezegd, Poolster zag er niet slecht uit, in elk geval leek de teamspirit, die een week eerder ontbrak, nu wel aanwezig. Gretig en kort dekkend probeerde het DVC te bestrijden en het leek effect te hebben. Tot kansen kwam het niet echt, een gelijk opgaande strijd was wat de supporters getoond werd.

Tot in de 31e minuut. Poolster verliest de bal aan de rechterkant en moet omschakelen. Het grijpt halfslachtig, dus onvoldoende, in en DVC weet Torbed weg te steken. Keeper Werkman komt niet resoluut uit de goal, geeft Torbed daarmee iets teveel ruimte en de aanvaller kan de bal langs de sluitpost schuiven (1-0). Een tegenvaller maar part of the game. Een grotere teleurstelling volgt twee(!) minuten later als weer Torbed gebruik kan maken van geboden ruimte en dit keer een lob over de uitkomende doelman kan produceren die ook doeltreffend is. Zo staat Poolster, dat juist zo goed bezig was, in twee minuten op achterstand en het wordt lastig om dit weer te repareren.

Maar goed, dat je van een 2-0 achterstand kunt terugkomen hebben we nog niet zolang geleden gezien. Maar het aanvalsspel van de Spijksters was nog niet van dien aard dat het veel mogelijkheden had om terug in de wedstrijd te komen. Robin kwam achter de spitsen nog niet uit de verf omdat hij kort werd gedekt en in het centrum veel spelers liepen. Ook verrichten de aanvallers veel defensief werk waardoor ze niet in positie, dus scherp stonden wanneer er wel balbezit was in de punt van het middenveld. Poolster had de aansluitingstreffer vlak voor het rustsignaal toch wel kunnen maken toen Marco Dijkstra goed doorkwam op de rechterflank maar zijn lage voorzet kwam net niet aan.

Deze verslaggever werd in de rust door DVC gefêteerd op een lekkere bak snert (bedankt Jan) maar omdat het even duurde alvorens de soep heet wilde worden, werden de eerste minuten van de tweede helft gemist en bleek DVC direct na rust de bal in de kruising te hebben geschoten (3-0).

Poolster had nu helemaal weinig keus meer en moest proberen om door de hechte defensie van DVC door te breken. Het drukte de Damsters wat verder terug op eigen helft, maar goed, deze ploeg kon een ruime voorsprong verdedigen. Er ontstond weer wat hoop in de geel-zwarte harten toen Mark Lijnema de bal in de hoek wist te schieten waar eerst Jesse leek te gaan scoren maar er net een teentje tussen zat. De in balbezit gekomen aanvaller kreeg de tijd en de ruimte en werkte goed af (3-1). Poolster ging ‘plan B’ toepassen en speelde steeds vaker de lange bal van achteruit om de spitsen meer en meer in stelling te kunnen brengen. DVC had daar moeite mee en kwam een stuk minder aan voetballen toe. Het bracht toch wat onrust in de formatie van DVC.

Nadeel van het hoger druk zetten is dat de verdediging meer ruimte in de rug krijgt. Met Torbed als tegenstander heeft dit risico’s en éénmaal weet de aanvaller te ontsnappen maar nu is Werkman hem in het 1 op 1 duel de baas en stopt het schot met de benen. Poolster speelt opportunistisch, gaat het gevecht aan, het heeft ook weinig andere opties. Het wordt mistiger en het is vanaf de kant gezien soms een schimmenspel aan het worden. Spelers maken veel duwfouten omdat het speelveld steeds moeilijk te bespelen wordt en men in balans wil blijven. Scheidsrechter Beens is niet altijd consequent in zijn beslissingen, wat nogal eens op onbegrip stuit van spelers en begeleiding en eerlijk gezegd had de man waarschijnlijk niet zijn beste dag. Maar van mineur belang voor de uitkomst van de wedstrijd. Poolster komt steeds vaker in de 16 van DVC maar weet het gaatje niet te vinden en krijgt de bal maar niet op het doel van keeper Kiewiet.

Tegen het spelbeeld in komt DVC dan ook nog op 4-1. Het valt aan en Johan Dijkman lijkt de bal te kunnen ruimen. Hij raakt de bal echter maar half en valt precies voor de voeten van Job Groenewold die vanaf een metertje of 20 de bal heerlijk raakt en ook dit schot vliegt de kruising in. De vreugde van de thuisploeg zei toch wel iets over de moeilijke 2e helft, men zat best in de piepzak of Poolster de 3-2 en wellicht meer had kunnen maken, maar deze goal in de 85e minuut was de beslissing in dit duel. De beste kans voor Poolster kwam daarna, Johan de Groot werd goed vrijgespeeld, kon de hoek uitzoeken maar besloot de bal tegen de lat aan te knallen.

Zo werd ook deze wedstrijd beslist door foutjes die worden gemaakt. Wie de minste fouten maakt wint vaak de wedstrijd, zoals Van Gaal zal beamen. Vandaag hebben we, ondanks het verlies, toch een acceptabel spelend Poolster gezien dat alleen de laatste stap moet maken en dat is minder weggeven en zelf meer creëren. En de kansen die het krijgt, gaan er nu even niet in, ook dat is weleens anders geweest. Ook die tijd komt wel weer en daar houden we ons ook maar aan vast.

Verslag : André van Gennip.