03-05-2014, Poolster-Appingedam 2-5 (1-1)

De eerste zaterdag in Mei, koel en droog weer, en de opmaat naar de laatste thuiswedstrijd van Poolster 1 in deze competitie.
Zonde, eindelijk mooi weer en bijhorende grasmatten en de competitie loopt alweer ten einde.
Op sportpark Oldencate was er de keuze tussen Poolster D-2 en C-2, het duel van D-2 tegen Groninger Boys kreeg de voorkeur.
Ook vaste bezoeker Kees Heun was present en stelde me direct op de proef met de vraag waar de Groninger Boys vandaan kwamen…… voetbalhumor!

Een alleraardigste wedstrijd werd ons voorgeschoteld.
Het D-elftal dat voor de winterstop nog als 7-tal bij de E-ers fungeerde, opereerde duidelijk nog onwennig qua positiespel op het grote veld.
Bij de Groningse tegenstander liepen een 2-tal zeer getructe spelers rond met een techniek om van te smullen.
Als collectief stond Poolster wat beter, maar verdedigend lieten ze helaas wat steken vallen en dat kon aanvallend, ondanks een aantal –gemiste- kansen niet gecompenseerd worden.
Het bovengenoemd tweetal van Groninger Boys maakten het verschil en dat resulteerde in een 3-5 nederlaag voor Poolster D-2.

Vandaag was ook de grote dag van de officiële ingebruikname van het elektronische scorebord, dat als een waar pronkstuk in de hoek van het hoofdveld staat.
Vele genodigden, sponsoren en leden van de club van 20 waren present vroeg in de middag in de gezellige kantine.
Speaker Klaas Kooistra memoreerde in een toespraak de lange route die afgelegd werd naar het realiseren van het scorebord.
Veel vrijwilligers, bedrijven die belangeloos de helpende hand toestaken passeerden de revue waarna op het veld het scorebord officieel onthuld werd.
Mooi gebeuren dat werd besloten met een toespraak van de 87-jarige erelid en oud-voorzitter Gerard Buiskool Leeuwma die liefst 32 jaar de hamer bij Poolster had gehanteerd in de periode van 1952-1984!

Daarna was er de focus op de wedstrijd van het 1e tegen koploper Appingedam, 2 weken na de bedroevende nederlaag tegen Westerlee waardoor we nu serieuze degradatiezorgen kenden.
Een schier onmogelijke opdracht, maar we hielden ons voor dat we in de – met 2-1 verloren- uitwedstrijd tegen Appingedam beslist niet kansloos waren geweest en daar een punt verdiend hadden.
Appingedam was in een nek aan nek race verwikkeld om het kampioenschap met Gorecht en was alleen gebaat bij een overwinning aangezien Gorecht vast geen punten zou verspelen tegen Scheemda.
Poolster was voor het eerst weer helemaal compleet, kende geen blessures en schorsingen en beschikt over een selectie van liefst 17 man!
Glenn Muskiet koos, t.o.v. de laatste wedstrijd tegen Westerlee, voor Kevin en Richard in de basis ten koste van Danny en Johan D.
DvD werd op “10”geposteerd en Ronny als enige spits voorin.

De opstelling:
Marcel
Tom, Jeroen, Dennis en Vincent
Kevin, Erik, DvD, Richard en Johan D.
Ronny
Wissels: Danny, Johan D., Hilbert, Menno, Stijn en Kees

Veel toeschouwers waren op deze wedstrijd afgekomen, het weer was zonnig en de grasmat lag erbij als een biljartlaken.
Voor de wedstrijd deed zich nog een opmerkelijk incident voor.
FM-Havenstad radioverslaggever Gerard Pijper nam zoals altijd plaats op zijn stoel ter hoogte van de middellijn.
De technische staf van Appingedam klaagde echter bij de scheidsrechter dat zij zich stoorden aan zijn verslaggeving………… en wilden dat Gerard aan de overkant ging zitten.
Om geen problemen te veroorzaken gaf de sympathieke Gerard gehoor aan dat verzoek, maar de toon was gezet: Appingedam gaf zijn visitekaartje af.

De wedstrijd
Nadat pupil van de week, Boris Raangs, heel rustig aan wandelend zijn optreden bekroonde met een doelpunt floot scheidsrechter van Eijden om 14.37 uur voor de aftrap.
Na een aftastend begin van beide zijden was de eerste kans voor Appingedam na 5 minuten, Jivan Vroom schoot in en Marcel redde bekwaam.
In de 9e minuut wist Ronny zich op randje 16 vrij te spelen en schoot vanuit de draai recht in de handen van de Damster keeper Kiewiet.
Even later stond Johan ineens vrij na goed ingespeeld te zijn, in plaats van in te schieten legde hij de bal te zacht af.

De wedstrijd kabbelde verder wat voort, zonder dat er kansen werden gegenereerd.
Voor Erik was het in de 28e minuut helaas voorbij, zijn bovenbeen blessure speelde opnieuw op en hij moest zich laten vervangen door Danny.
In de 33e minuut de eerste echte kans voor Appingedam, een bal werd net achter onze defensie neergelegd, maar Hoorndijk schoot de bal uit kansrijke positie naast.
Direct hierna, 34e minuut, mocht Jeroen net over de middellijn een vrije trap nemen.
Penningmeester Alje Boer: “ Een mooie vrije trap van Jeroen op het hoofd van Ronny en het is 1-0 voor Poolster.”
Het ging precies volgens deze profetische woorden, een strakke vrije trap werd met een schitterende kopbal verlengd door Ronny in de bovenhoek: 1-0!

Met nog 10 minuten te gaan werd de wens uitgesproken om deze stand tot de rust vast te houden, maar die wens werd niet verhoord.
In de 36e minuut werd een corner van Appingedam bij de 2e paal door een minuscuul gaatje tussen spelers en doelpaal ingekopt door Tim de Groot en dat betekende de 1-1.
Omdat beide ploegen niet echt aandrongen, bleef het bij deze stand totdat scheidsrechter van Eijden precies na 45 minuten floot voor de kop thee.
De overige ruststanden werden met veel instemming genoteerd, het was nu zaak om in de 2e helft toe te slaan en proberen de 3 punten te pakken.
RUST

Poolster startte direct fel en zette de Damster verdediging onder druk bij de opbouw.
In de 46e minuut vonden Johan de G. en Vincent elkaar in een vloeiende aanval, de voorzet van laatstgenoemde wed door Ronny doorgekopt naar Kevin, maar diens inzet werd door Kiewiet nog net uit de hoek getikt.
Doelman Jelmer Kiewiet had in de 1e helft al een aantal malen zijn onzekerheid getoond bij terugspeelballen en dat hadden Ronny en Kevin goed in de gaten.
In de 51e minuut werd dit stoorwerk beloond, na opnieuw een terugspeelbal schoot Kiewiet tegen de aanstormende Kevin op.
Hierna was het voor de goed spelende A-junior een koud kunstje om de bal in het lege doel te deponeren: 2-1!
En nu wat langer vasthouden was ons devies langs de zijlijn, maar ook nu weer werd deze wens niet vervuld.
In de 55e minuut vloog een corner van Hoorndijk ineens door een mêlee van spelers direct in het doel en stond het veel te snel weer gelijk: 2-2!

Het moet gezegd, Poolster geloofde erin en ging weer op zoek naar een nieuwe voorsprong en er was echt wat te halen bij Appingedam achterin.
Na een afgeslagen aanval van Poolster in de 58e minuut viel er ineens een gat van wel 50 meter waarin Roy de Groot ongehinderd het veld kon oversteken met de bal aan de voet.
Tussen de Spijkster verdedigers werd Ibraimi aangespeeld die met een mooie draai zich vrijspeelde en de bal in de verre hoek, onbereikbaar voor Marcel, plaatste: 2-3
In 3 minuten tijd van een voorsprong naar een achterstand, dat deed erg zeer en deze tegenslag was merkbaar bij de spelers in het veld.
Alsof dat nog niet genoeg was kreeg Vincent een gele kaart bij een overtreding ( zijn eerste! ) op het middenveld.
Een zware straf met gevolgen, want hierdoor mist hij de laatste wedstrijd volgende week tegen Gorecht.

Appingedam liet het initiatief nu aan Poolster en probeerde via de omschakeling de genadeslag toe te brengen.
Poolster speelde nu iets meer naar voren en speelde achterin op 1 lijn op de buitenspelval.
Dit ging prima, maar Poolster slaagde er niet in om Appingedam pijn te doen achterin, Roy de Groot controleerde voor de verdediging de organisatie bij Appingedam goed.
Maar in de 70e minuut ging het onverwachts toch mis, de buitenspelval klapte bijtijds dicht waardoor liefst 4 man van Appingedam buitenspel stonden, Klaas vlagde dan ook terecht.
Tot onze verbijstering negeerde de verder goed leidende scheidsrechter van Eijden het vlagsignaal waardoor het voor Vroom een koud kunstje was om de 2-4 op het scorebord te brengen.
Hierna werden DvD en Dennis vervangen door Johan D. en Hilbert.
De wedstrijd was hiermee op slot, Appingedam hoefde niets meer en Poolster was niet bij machte om gevaar te stichten.
Dat corners vanmiddag een plaag waren voor ons werd in de 78e minuut weer duidelijk, nadat Marcel gepasseerd werd wist Johan D. op de doellijn ternauwernood redding te brengen.
In de 93e minuut werd het voor de statistieken nog 2-5, een hard schot van Roy de Groot werd gepareerd door Marcel, de rebound werd door Huizenga binnengetikt.
Direct hierna was het afgelopen, teleurgesteld over zoveel tegenslag verlieten spelers en toeschouwers het veld.

ANALYSE
Vandaag was weer te zien waartoe Poolster in staat is tegen een kwalitatief betere tegenstander als Appingedam.
Nergens was te zien dat dit Appingedam voor de winterstop zo ongenaakbaar was, het speelde ook vandaag niet op dat niveau.
Het spel van Appingedam wordt geheel bepaald door Roy de Groot, die het spel verdeelt en met messcherpe passes de voorhoede bedient.
Het was de verdienste van Poolster dat Appingedam vrijwel geen uitgespeelde kans kon creëren tegen de goed georganiseerde geelzwarten.

Het is dan ook jammer dat we tot 2x toe een voorsprong zo snel en knullig uit een corner weg gaven en dat was bepalend voor de uiteindelijke – zeer geflatteerde- nederlaag.
Net als in de uitwedstrijd hadden we na afloop het gevoel dat we een punt hebben laten liggen tegen de kampioenskandidaat uit onze klasse.
Was het langer 1-0 en later 2-1 geweest, dan hadden we ongetwijfeld kansen gehad op meer omdat Appingedam dan nog meer zou moeten komen.
Dat is dan de kracht van Poolster om georganiseerd de boel te ontregelen.
Na de snelle 2-3 gingen we uit de organisatie lopen, wat ons vaker overkomt.
Jeroen trok meer naar voren om wat te forceren, en omdat – de weer sterk spelende-Dennis gewisseld was stond Hilbert een aantal malen tegen een overmacht.

Zoals ik in de titel al aangaf was Appingedam erg hautain tegenover Poolster, in het veld werden door de spelers de ergste ziektes uitgesproken en andere verwensingen.
Scheidsrechter van Eijden noemde het na afloop wat “heetgebakerde” spelers, maar had hier best tegen op mogen treden.
Na afloop schitterde het bestuur en de technische staf van Appingedam door afwezigheid in de bestuurskamer, hetgeen bepaald niet tot de fatsoensnormen behoort.
Wat dat betreft is het geen gemis dat deze Damster vereniging de 3e klasse weer verlaat, de derbysfeer en wederzijds respect zoals tegen Eems Boys, de Pelikanen, de Fivel etc. ontbreekt bij de voormalige hoofdklasse zondagclub totaal.
Het kampioenschap in onze klasse kent ook zijn apotheose komend weekend, Appingedam ontvangt het om de 3e periode strijdende Pelikanen en dat hebben ze nog niet gewonnen.
Uitgerekend deze 2 ploegen zullen in de nabije toekomst fuseren, de eerste stappen zijn daar bij de jeugd al gezet.

En nu voor Poolster?
Nog één speelronde te gaan, volgende week tegen de andere kampioenskandidaat Gorecht.
Normaal gesproken halen we hier geen punten vandaan, al blijft de bal rond en ligt de druk bij de Harense voetbalvereniging van trainer Bert Vos.
De overige uitslagen van deze speelronde waren gunstig, alleen de Fivel liet het totaal afweten tegen het ook laag geplaatste Noordwolde en dat kan ons de klasse behoud kosten.
Noordwolde is nu veilig en speelt de laatste ronde tegen Westerlee nergens meer om.
Westerlee heeft in principe aan een gelijkspel genoeg om ons op de ranglijst te passeren, nog steeds ervanuit gaande dat we verliezen van Gorecht.
VVK geef ik weinig kans tegen Glimmen, al zijn de Groningers ook behoorlijk onberekenbaar.

Voor de laatste wedstrijd zijn ( op dit moment ) in ieder geval Erik en Vincent er niet bij door resp. een blessure en schorsing.
De strohalm staat voor ons op knappen, maar er is nog 90 minuten te gaan en zolang er hoop is doet dat leven.
Ongetwijfeld gaan we een spannend laatste voetbalweekend beleven in de 3e klasse, de strijd om het kampioenschap, degradatie en de 3e periode zijn immers nog steeds niet beslist.
Na afloop in de bestuurskamer genoten van de verhalen van de krasse heer Buiskool Leeuwma over zijn periode bij GVAV uit de tijd van Tonny van Leeuwen.
Onbetaalbaar genietend van die anekdotes deden de pijn van het verlies van vandaag toch iets verzachten.

Volgende week met zijn allen naar Haren om Poolster te steunen, u ook?