Holwierde laat Poolster winnen

Op sportpark Oldencate stond zaterdag de derby tussen Poolster en Holwierde op het programma. Onder prima weersomstandigheden bekeken zo'n 150 toeschouwers het duel tussen de nummer 4 en 8 op de ranglijst.

De gasten uit Holwierde behaalden tot vandaag 20 punten uit 15 wedstrijden en bij winst konden de mannen van Danny Schudde weer aansluiten bij de groep met Corenos, Omlandia, De Heracliden en dus Poolster. De thuisploeg wilde maar wat graag het verschil groter maken en daarvoor moest het zorgen dat het de punten in Spijk zou houden. Ook geeft de 4e plaats op de ranglijst mogelijk recht op nacompetitie en Poolster staat er tot op heden goed voor en wil het straks om promotie spelen dan moet het zorgen dat het punten blijft behalen. Gezien de eerdere ontmoeting in Holwierde (uitslag 4-6) zou winnen vandaag nog een hele kluif zijn want beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd en vooraf is niet te voorspellen wie aan het langste eind trekt.

Nadat Gerben Baar als Pupil van de Week even had laten zien hoe je de keeper van de tegenstander kansloos laat, was het de beurt aan de grote mannen om dezelfde prestatie te leveren. Scheidsrechter Luit Nieboer uit Assen liet de derby aftrappen. Snel na de start was al een eerste mogelijkheid voor Poolster te noteren. Kevin Bijlsma werd aan de rechterflank diep gestuurd, passeerde zijn directe tegenstander en liet vanaf randje 16 een schot los. Doelman Robin Kuipers had weinig moeite om de inzet onschadelijk te maken maar de toon was gezet. Holwierde volgde snel met een antwoord en na een lange aanval schoot Yirzan Bouman ruim naast. Veelbelovende eerste minuten! Holwierde zette hoog druk om de opbouw van Poolster te verstoren en dat had deels effect maar onvoldoende om te kunnen profiteren van een foutje. Wel kwam Robbie ten Hove in de 10e minuut dichtbij het doel in balbezit maar wist onvoldoende kracht en richting te geven waardoor Herder de bal makkelijk kon pareren. Poolster had ook weer een antwoord klaar en het stuurde wederom Bijlsma aan de flank op avontuur. Vergelijkbaar met de eerste minuut kwam ook nu de aanvaller naar binnen en drukte af richting Kuipers. De doelman had ook nu een antwoord en zo bleef het bij een 0-0 stand. In deze fase speelde het meeste van het spel zich af op het middenveld waar Holwierde wat meer balbezit had dan de Spijkster formatie en langzamerhand verlegde het spel zich dan ook meer richting het strafschopgebied van de geelhemden en het leek erop dat de bezoekers de score zouden gaan openen. Maar Poolster stond verdedigend weer goed en Holwierde had niet de klasse om een opening te vinden in de opstelling van Poolster. De thuisclub kon in de laatste 10 minuten voor de rust wel weer verder van de goal afspelen en mochten een aantal corners nemen. Tom Dijkman kopte de bal met enige kracht over het doel waar hij deze achteraf gezien beter gewoon had kunnen laten vallen. Ook Daan Bos liet even van zich spreken. De hard werkende spits wist eindelijk los te komen en de ruimte voor een schot vinden. Vanaf zo'n 20 meter scheerde de bal langs de kruising maar ook nu geen treffer. De grootste kans hierop zagen we in de blessuretijd van het eerste bedrijf. Een voorzet van Holwierde lijkt langs alles en iedereen te gaan maar Kevin Bijlsma raakt de bal erg ongelukkig en ziet tot zijn schrik het speeltuig tegen zijn eigen paal aan te komen en weer terug het veld in stuiten. Doelman Herder is net op tijd om de bal te klemmen, vlak voor de doellijn en inkomende Holwierders.

Na de onderbreking van hetzelfde laken een pak. Holwierde heeft weer het middenveld in bezit en daarmee het meeste de bal. Nu is het zaak voor de bezoekers om het overwicht uit te drukken in kansen en eigenlijk doelpunten. Poolster moet zich beperken tot het innemen van een verdedigende stelling en hoopt met snel gegeven, lange ballen de spitsen aan het werk te zetten. Maar daar komt weinig tot niets van terecht. Holwierde wint steeds de 2e bal, is sterker in de duels en het heeft alles mee om Poolster pijn te doen. Maar het is creatief erg matig bij Holwierde wanneer de bal voorwaarts gaat. Soms probeert Robbie ten Hove nog weleens met een actie iets te creëren maar vandaag komt hij niet verder dan wat slappe rollers richting doel. Peter Bouwsema moet in een erg druk gebied ruimte vinden en hij komt niet uit de verf. Het blok van Poolster staat als een huis maar bij de gasten is er niemand die eens vanuit de as een steekpass kan geven op een lopende medespeler, het is te statisch en te voorspelbaar.

Er is een oude 'voetbalwet' die stelt dat als je zelf niet scoort, de tegenstander dit dan wel een keer doet. En dat was het geval. Holwierde wil achterin rondspelen maar door een foutieve pass komt opeens Kevin Bijlsma van Poolster in balbezit. Vanuit de middencirkel zoekt hij waar de ruimte is om te versnellen. Hij komt uit aan de linkerkant en ziet dat verdediger Thijs Sonneveld besluit een sliding te maken en zichzelf daarmee uitschakelt. Bijlsma heeft ruimte om door te komen, komt naar binnen en schiet beheerst de bal in de verre hoek, langs doelman Kuipers. We schrijven de 70e minuut en het is de eerste keer in de tweede helft dat Poolster bij het doel van Holwierde komt.... Nu moeten de mannen van Schudde nog urgenter aandringen en de achterstand goed proberen te maken. Er is nog meer balbezit en Poolster zakt nog verder in. Het éénrichtingsverkeer leidt echter niet tot grote kansen, hoezeer de Holwierders ook proberen een bres te slaan, het lukt ze gewoonweg niet. Het blijft bij wat schoten vanaf afstand of een paar zachte, goed verdedigbare ballen. In de 93e minuut rolt de bal een metertje naast en leek doelman Herder al geslagen maar dichterbij kwam Holwierde vandaag niet. Poolster had het duel in de 96e minuut op slot kunnen gooien maar de 2-0 kwam niet in de boeken. Dit zo overigens ook geflatteerd zijn geweest. De scheidsrechter, niet altijd begrepen in zijn beslissingen door spelers en publiek, besloot direct daarna dat het welletjes was en zo won Poolster met 1-0 dankzij een goal van Bijlsma. Mede mogelijk gemaakt door Holwierde, dat het vandaag helemaal aan zichzelf heeft te danken dat er geen resultaat is behaald. Maar het spel draait nog steeds om het feit dat de bal in het doel moet en dat deed Poolster beter dan de gasten.

Foto`s: Angela Flikkema, waarvoor dank!