Close

Holwierde verslaat Poolster in derby

HOLWIERDE – Sportpark Katmis was het mistige decor voor de burenstrijd tussen Holwierde en Poolster. Beide verenigingen hadden elkaar in competitieverband voor het laatst ontmoet in het seizoen 2017/2018. In Spijk werd het destijds 1-1 waar Holwierde op het eigen veld met 2-1 aan het langste eind trok. Scrollend door de uitslagen van voorgaande seizoenen is het stuivertje wisselen, de ene keer weet Poolster de wedstrijd naar zich toe te trekken, de andere keer is dat Holwierde geweest. Een duidelijke favoriet kan niet worden aangewezen, het lijkt de vorm van de dag te zijn dat verschil maakt tussen winst of verlies.

Holwierde kwam vorig seizoen uit in de 3 klasse maar wist zich net niet te handhaven. Dit seizoen gaat het prima met zeges op SIOS, DVC Appingedam en VVK. Verloren werd er ook, namelijk van De Heracliden en de vorige week deelde Holwierde de punten met Middelstum.

Poolster moest de vorige week omgaan met een zuur verlies. Ruim een uur was het de bovenliggend in de thuiswedstrijd tegen Mamio maar wist, met name in het eerste bedrijf, het net maar niet te vinden. Mamio was wat dat betreft een stuk efficiënter en ging er met de winst en de eerste plaats op de ranglijst vandoor. Ondanks het verlies creëerde Poolster, ook tegen het sterke Mamio, kansen genoeg en op basis daarvan zou trainer De Groot vertrouwen moeten hebben in een goede afloop. De trainer bracht wel een wijziging door in zijn basisopstelling, hij liet Johan de Groot vanaf het begin starten en dit hield in dat youngster Mark Lijnema eerst op de bank moest beginnen.

Poolster trad derhalve aan in de volgende formatie:

Marcel
Wesley, Robin, Tom, Robbert
Niels, Johan D, Marco, Johan
Jesse en Kevin

Rond half 3 probeerde het zonnetje door te breken. Het gaf de toeschouwers aan de noordkant een wat wazig beeld maar aan de andere kant was de warmte die de zon kon brengen ook wel weer fijn.

De aftrap vond plaats nadat de Pupil van de Week van Holwierde een succesvolle poging op het doel van Poolster had kunnen doen. De supporters waren benieuwd waar beide ploegen ten opzichte van elkaar zouden staan. Poolster deelde na twee minuten een speldenprik uit. Kevin werd op rechts vrijgespeeld en kreeg de bal bij Jesse, die redelijk recht voor de goal stond, maar de bal met links te zacht inschoot. Het leek al snel een goede mogelijkheid om de score te openen. De 0-0 werd wel snel van het scorebord gehaald alleen was het de thuisploeg die hiervoor zorgde. In de 6e minuut wist verdediger Andy Lafaille op te komen en werd in de combinatie over de linkerflank van Holwierde vrijgespeeld. Hij kreeg de tijd om goed de vrije man te zoeken en vond deze op de 16 meter lijn in de persoon van Tim Visscher, die op zijn beurt de bal laag in de rechterhoek kon schuiven (1-0). Poolster kon zichzelf deze goal aanrekenen, het was veel te slap vanaf het moment dat het balverlies leed. Geen speler van Poolster die met de opkomende meeliep en de voorzet eruit kon halen, ook de man die op randje strafschopgebied stond te wachten en kon afdrukken werd nauwelijks gedekt en dan moet je het toch bij jezelf zoeken.

Holwierde is in de eerste fase van de wedstrijd veel feller, zet hoog druk en geeft Poolster niet de tijd en ruimte om de opbouw te kunnen verzorgen. De Spijksters lijken hier moeilijk mee te kunnen dealen, hadden het blijkbaar niet verwacht en moesten als team schakelen. Dit lukte amper en Holwierde bleef bovenliggend. Marco Dijkstra is de speler die wil forceren en loopt al snel tegen een gele kaart aan. Tricky om nog 75 minuten verder te moeten met de speler, die het duel niet schuwt. Na een kwartier lijkt Poolster iets onder de druk uit te komen, het weet vaker de aanvallers te vinden en probeert het doel te bestoken. Jesse lijkt een goed schot af te leveren maar doordat deze onderweg wordt getoucheerd vliegt de bal over en is een hoekschop alles wat rest.

De ploeg van De Groot speelt vandaag onder het normale niveau en dat is ook de verdienste van Holwierde. Veel duels vallen uit in het voordeel van de thuisploeg, waar de wil om te winnen meer aanwezig lijkt te zijn en Poolster maar geen vat op het middenveld krijgt. Als in de 26e minuut de 2-0 valt lijkt het duel al vroegtijdig te worden beslist. Holwierde mag een hoekschop nemen en doet dit perfect. De indraaiende bal wordt bij de eerste paal met het hoofd verlengd door Koen Tuil waarna de bal hoog bij de tweede paal binnen valt. Keeper Werkman kan niets uitrichten, het zicht wordt hem ontnomen door een mêlee van spelers in de doelmond.

Het ziet er niet goed uit voor Poolster. Het heeft mazzel dat het 5 minuten later niet nog een tegengoal krijgt als Robbie ten Hove namens Holwierde kan ontsnappen maar zijn voorbereidend werk geen vervolg krijgt omdat er net een teentje van een Poolster verdediger tussen zit. In de 35e minuut mag de thuisploeg weer een hoekschop nemen en kiest men voor hetzelfde recept. Ook nu wordt de bal gekopt maar valt net over de lat.

Poolster moet iets proberen om terug in de wedstrijd te komen. Het weet voor rust nog om Holwierde wat verder terug te dringen en meer rond het strafschopgebied van keeper van der Laan te komen. Het weet echter niet direct gevaar te stichten. Toch valt er een doelpunt. De bezoekers hebben een spelhervatting nodig maar zijn daardoor wel weer terug in de wedstrijd. De onpartijdige kent een vrije trap toe aan Poolster en Robin Uilhoorn weet de bal via onderkant lat en keeper in het doel te schieten en de stand op 2-1 te brengen. We schrijven dan de 41e minuut.

Na de pauze is Holwierde voornemens om de derby snel in hun voordeel te beslechten. Het dringt het eerste kwartier steeds meer aan en krijgt mogelijkheden. Poolster is wederom maar matig in staat om de aanval te bereiken en te ondersteunen. Het is geen verrassing dat de 3-1 uiteindelijk valt. Poolster is wederom niet scherp in het verdedigende werk en staat, vergelijkbaar met het eerste doelpunt, niet kort genoeg te dekken, geeft teveel ruimte en laat Thijs Sonneveld de hoek uitzoeken.

De grotere achterstand is voor trainer de Groot het sein om te wisselen. Hij haalt Johan de Groot van het veld en posteert Mark Lijnema in de aanval. Mark is de laatste weken doeltreffend en natuurlijk is de hoop aan de kant van Poolster dat hij ook nu iets weet te forceren om nog iets van het duel te maken. Maar helaas voor Mark, Jeroen en de rest van wat Poolster is lukt het vandaag niet. Dat ligt er met name aan dat veel 2e ballen voor Holwierde zijn, het middenveld in handen van de thuisploeg is en als er al een aanval wordt opgezet, er onvoldoende en te traag wordt aangesloten om meer aanspeelpunten te hebben en een situatie uit te kunnen spelen. Vandaag is het los zand en kan het team geen vuist maken tegen een tegenstander dat het net iets beter doet en het betere van het spel heeft. Naarmate de tweede helft vordert wordt het spel steeds rommeliger en zien de mensen aan de kant weinig goede aanvallen meer. Holwierde houdt tegen om de overwinning niet in gevaar te brengen, Poolster weet niet genoeg te creëren om nogmaals de bal tegen het net te werken.

Scheidsrechter de Klein, hij liet veel doorgaan en had wellicht vanaf het begin het iets korter kunnen houden maar floot op zich een prima wedstrijd, blaast dan de wedstrijd af. Holwierde was vandaag de betere van de twee ploegen en ging terecht met de winst naar de kleedkamers. Poolster valt iets terug op de ranglijst en moet de rug rechten en volgende week tegen Amicitia VMC ouderwets los gaan en de punten dan weer binnenboord houden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Verslag: A. van Gennip
Foto`s: A. Smit