Close

Hotsknotsbegoniavoetbal in Zeerijp

Voorbeschouwing
Na de nederlaag tegen NEC Delfzijl op eigen veld had Poolster nog één wedstrijd om kans te maken op nacompetitie. De makkelijkste variant was om zelf te winnen van De Fivel en daarmee de 3e periode in de wacht te slepen. Daarnaast waren er nog een stuk of acht scenario's waarin het allemaal wel of niet zou kunnen lukken. Er leken twee ploegen te zijn die konden profiteren van eventueel puntverlies van Poolster, namelijk Omlandia dat naar Zandeweer af moest reizen en ook Corenos kon bij winst nog over Poolster heen klimmen. Daarvoor moest de ploeg, dat overigens een uitstekend seizoen heeft gedraaid, wel winnen van de titelkandidaat DVC Appingedam. De Damsters hadden andere plannen nadat ze een week eerder in Middelstum overeind waren gebleven.
Middelstum had wel baat bij een eventuele winst van Corenos op DVC omdat het, als het zelf de punten mee zou nemen uit Uithuizermeeden, alsnog kampioen van 4E zou worden. Helaas was vanwege persoonlijke omstandigheden binnen de club al wel duidelijk dat er geen feest in Middelstum zou komen mocht dit het geval zijn.
De Fivel, de gastheren van vandaag, onder leiding van oud-Poolster trainer Guus Zantinga, stonden voor aanvang op de laatste plaats en moesten winnen om in elk geval er nog een extra duel uit te slepen die de ploeg van degradatie kan behoeden. Rood Zwart Baflo en sc Scheemda waren hier de directe opponenten en feit was dat beide ploegen vandaag tegen elkaar speelden. Voor deze ploeg was het dus echt erop of eronder.

De wedstrijd
Jeroen de Groot was weer terug bij de groep en coachte daarmee zijn laatste competitiewedstrijd als hoofdtrainer van Poolster. Hij doet zoals bekend een stapje terug en wordt opgevolgd door Bas Groeneveld. En uiteraard zal Jeroen de coaching verzorgen bij de wedstrijden in de nacompetitie, mocht zijn team dit toetje weten te bereiken. Jeroen zette zijn basiself weer op het bord en ging daarmee tegenstander De Fivel te lijf.
'Het andere Oranje' kwam zoals verwacht fel uit de startblokken. Het wilde Poolster snel vastzetten, opjagen om fouten af te dwingen en dan zo dichtbij mogelijk snel doelgericht te kunnen zijn. Het lukt deels, Poolster moet wel even inzakken maar er lijkt niet direct veel aan de hand. Totdat de scheidsrechter van dienst besluit om na een corner een penalty toe te kennen aan de thuisploeg. Hij meent te hebben waargenomen dat Robbert een tegenstander had vastgeklemd, althans dat lijkt hij met zijn armgebaren aan te geven. Erg makkelijk gegeven en als dit de norm zou zijn, gingen we nog ongeveer 8 strafschoppen tegemoet zien. En zo knalde Emiel Bos de 1-0 binnen in de 9e minuut. De Zeerijpsters hadden wat ze wilden en Poolster moest in de achtervolging. Toch liep het ook vandaag niet echt lekker, het ging niet vanzelf en er moest gewerkt worden voor elke bal. Er ging best veel mis. Wel zagen de toeschouwers dat na ongeveer 20 minuten De Fivel wat minder fel begon te worden en Poolster meer balbezit kreeg. De Fivel gaf veel in de openingsfase en met het warme weer had dit wel degelijk zijn weerslag op de acteurs. Net voor de drinkpauze krijgt Jesse Smit een gele kaart omdat hij de bal iets weg tikt. Dezelfde Smit mag aanleggen voor een vrije trap op randje 16 meter maar schuift het leer net langs de verkeerde kant van de paal. Johan Dijkman, ook vandaag weer veruit de beste speler aan de kant van Poolster, komt dan op en geeft een steekbal op de weglopende Daan Bos. Daan kan in het strafschopgebied de bal voor het goede been krijgen en drukt de bal langs de keeper in de verre hoek. Poolster staat weer op gelijke hoogte (1-1). Scheidsrechter Stewart, voorzien van een stevige haardos, strooit dan met gele kaarten alsof hij er een bonus voor krijgt en is erg warrig aan het fluiten. Waar er een overtreding gemaakt wordt laat hij doorgaan, waar er niets aan de hand lijkt wordt bestraft. Vlak voor de rust valt Poolster nog eens aan. Kevin Bijlsma wordt diep aangespeeld, weet de bal vanaf de achterlijn hoog voor het doel te krijgen waar Daan Bos staat opgesteld en sterk de bal binnen weet te koppen (2-1). Poolster weer op periodekoers.

Na de pauze kan het twee kanten op. Of Poolster maakt een 3e treffer en de tegenstander heeft niet meer de spirit om te herstellen of De Fivel gaat op jacht naar een gelijkmaker en daarna een winnende treffer. Het is het laatste want ondanks dat Poolster beter speelt is het Rindert Havinga die de 2-2 binnen schiet. Eerst krijgt Raoul van der Ploeg de bal niet goed uit de verdediging en kan de bal worden overgenomen door De Fivel. Havinga staat helemaal vrij op de 16 meter en twijfelt niet als hij wordt aangespeeld. Hoop doet leven en De Fivel wil, maar moet ook doorgaan. Scheidsrechter Stewart deelt nog maar eens een gele kaart uit aan een speler van de thuisploeg en fluit kort daarna een veelbelovende aanval van Poolster af. Hij lijkt zich even niet goed te voelen maar 10 tellen later lijkt er helemaal niks aan de hand. We hebben al wat aparte scheidsrechters meegemaakt maar deze gaat zeker voor de beker want er is geen touw aan vast te knopen en de supportersschare van beide verenigingen zijn het daarover roerend eens. Maar hopen dat dit niet nog meer invloed op het spel heeft. Het veld ligt helemaal open, elke aanval kan raak zijn, het gaat voetballend gezien nergens meer over. De Fivel is de gelukkige want Jacob Havinga kan de 3-2 binnen koppen en dat betekend dat De Fivel nu rechtstreekse degradatie kan ontlopen en Poolster maar moet afwachten wat de andere ploegen doen. De rekenmeester aan de kant zijn druk met de scenario's en de tussenstanden (DVC-Corenos 0-0 en ZEC-Omlandia 2-2) maar voordat men het allemaal in kaart heeft, krijgen de bezoekers opeens een penalty. Ook hier geeft Stewart aan dat er sprake is van vastklemmen van een tegenstander en dus mag Bijlsma namens Poolster vanaf 11 meter aanleggen. Hij faalt niet, schiet onberispelijk de bal in de hoek en zo is het weer 3-3. Het rekenen kan opnieuw beginnen, helemaal nu DVC in Appingedam op voorsprong is gekomen tegen Corenos. De Fivel heeft niets aan een gelijkspel en perst er nog een laatste aanval uit. Doelman Dijkman van Poolster heeft dan een geweldige reflex en tikt de bal net voor de lijn uit de doelmond. Het lijkt toch af te stevenen op 3-3. Echter, Mark Lijnema breekt dan uit over de linkerkant en het vlagsignaal van de grensrechter wordt genegeerd. Lijnema legt prima voor op de meegelopen Daan Bos maar de makkelijkste van deze middag mist hij en schiet tegen de doelman. De bal komt dan bij Julian Herder die ook de bal niet binnen weet te krijgen en een reuzekans is hiermee verloren, zeer slecht uitgespeeld! Het laatste woord is aan de mannen in het oranje. Poolster kan de ruimtes niet op tijd verdedigen en moet toezien hoe een voorzet van richting wordt veranderd en waar Jacob Havinga de bal langs Dijkman tegen het nylon schiet, 4-3 voor De Fivel. Kort daarop fluit de scheidsrechter de wedstrijd ten einde en is De Fivel heel blij met de overwinning en is Poolster in mineur.

Nabeschouwing
Poolster heeft verzuimd om toe te slaan toen het kon en liet de Fivel deze wedstrijd winnen. Nu was het wachten op de uitslagen van de andere duels om te zien wat de uiteindelijke schade was. DVC stond met 2-0 voor tegen Corenos waarmee DVC kampioen werd en de mannen uit Roodeschool geen aanspraak konden maken op een periode. Dan nog Omlandia, maar dat stond met 3-2 achter bij ZEC en wist dus ook niet om Poolster te passeren in de strijd om de 3e periode. Doordat NEC Delfzijl met 3-2 won van Holwierde ging de ploeg van Kamps er met de 3e periode vandoor. Poolster was en bleef 4e op de ranglijst en krijgt de vervangende periode van DVC, dat door het kampioenschap niet meer hoeft te spelen en naar de 3e klasse gaat.

Al met al dus een goed einde van een enerverende middag. Poolster mag nu op 1 juni aantreden tegen Noordbergum, winnaar van de 1e periode in 4C.

Foto`s: Angela Flikkema