Poolster maakt het zichzelf onnodig moeilijk

SPIJK – Na het verlies een week eerder tegen NEC Delfzijl mocht Poolster het vandaag thuis opnemen tegen VVS Oostwold. De bezoekers hadden in hun eerste duel de punten met ZEC gedeeld (1-1).

Voorafgaand aan het bekerduel van het vlaggenschip, wist het 2e elftal onder leiding van Maxim Podoleac met 6-0 het derde van DVC Appingedam te verslaan en lijken de lange trainingen van de Oekrainer langzamerhand vruchten af te werpen.

Het zonnetje deed ook deze middag weer goed haar best. Voordeel is dat de kachel met deze temperaturen nog niet snel aan hoeft maar tijdens het sporten en supporten is het warm zat.

Kevin Bijlsma kwam met een blessure terug uit de eerste bekerwedstrijd en speelde een deel mee met het tweede elftal. Ook Migèl van Gennip was niet fit en begon uit voorzorg op de bank. Ferdinand was juist terug van een enkelblessure en sloot ook weer aan bij de groep.

Jeroen de Groot begon daarom met onderstaande basis:

Marcel
Peter, Robin, Tom, Robbert
Niels, Johan, Marco, Johan
Mark en Jesse
Bank : Migèl, Ferdinand, Sander, Robbin, Arjan en Jelte

Scheidsrechter van der Veen floot iets na half drie voor de start van het duel. In de eerste minuten was het uiteraard even aftasten maar de bezoekers verstopten zich zeker niet. Poolster was wel de ploeg met het eerste gevaar na een minuut of vijf. In de 9e minuut lijkt het op voorsprong te komen maar Jesse weet uit een voorzet zijn hoofd net niet goed achter de bal te krijgen. Op het kwartier een nog grotere kans maar Mark schiet het speeltuig voorlangs het doel van de sluitpost van VVS.

Als gezegd, de gasten kwamen niet om alleen maar te verdedigen, het veldspel was prima, echter de eindpass ontbrak (en ook beweging zonder bal voorin) en daarom werd het nog niet gevaarlijk.

Poolster kwam steeds dichterbij een doelpunt doordat het VVS terug wist te dringen en frequenter voor het doel kon komen. Een schot van Marco raakte de buitenkant van de paal en het wachten was op de openingstreffer. Deze kwam in de 27e minuut tot stand als de leidsman een penalty aan de geelhemden toekende wanneer Johan binnen de beruchte werd gevloerd. Jesse nam plaats achter de bal en schoot vanaf de stip de 1-0 binnen. Een verdiende voorsprong.

Poolster leek daarna te verslappen, wellicht dacht het team dat het vanzelf wel goed ging komen en de pot al beslist was (maar dat is een aanname). VVS kon niet anders dan verzet geven en een tandje bij te schakelen. Nu kwamen de bezoekers wel voor de goal en in de 34e minuut weet het, ondanks de aanwezigheid van verdediger Peter, om van dichtbij de voorzet binnen te prikken (1-1).

Poolster leek wakker geschud en stak wat meer energie in de wedstrijd. Het leverde al snel een kans op voor de ingelopen Johan de Groot maar hij mikte de bal tegen de paal. VVS zat er best lekker in en in het laatste deel voor de rust produceerden ze een paar goede aanvallen, zonder de bal tegen de touwen te werken. Poolster deed dit in de slotminuten beter en zorgde met een snel genomen vrije trap dat Jesse oog in oog met de doelman kwam te staan en de bal onder hem doorschoof (2-1)

Na de thee begonnen de teams ongewijzigd aan de tweede helft. Johan kopte de bal al liggend op de paal en zo raakte Poolster het aluminium vandaag nog maar eens. De rebound viel in de handen van de keeper. Mark Lijnema deed het beter, nog in dezelfde minuut. Hij kwam over de rechterkant door, maakte wat ruimte voor zichzelf en stuurde met de linker de bal fraai de hoek in (3-1). Poolster was beter uit de kleedkamer gekomen, was feller en met meer focus. Ongetwijfeld zal de trainer in de rust zijn ongenoegen hebben geuit. Er was daarna geen vuiltje aan de lucht voor de Spijksters. VVS kon niet gevaarlijk worden en Poolster bepaalde wat er gebeurde. Totdat de ploeg zichzelf in de vingers sneed….

Johan de Groot kaatste niet goed waardoor VVS op het middenveld in balbezit kwam, vervolgens de rechtsbuiten op avontuur stuurde en de voorzet bij de mee sprintende linksback kreeg, die de bal langs keeper Marcel kon schieten (3-2) De organisatie stond niet goed, de verdediging lag open en meestal wordt de speler die de bal verliest kwaad aangekeken maar ook de teamgenoten stonden teveel voor de bal en waren direct kansloos bij de tegenaanval. Geheel onnodig bracht Poolster zich hiermee in de problemen want VVS was weer terug in de wedstrijd en kreeg weer geloof in een goed resultaat.

Mark liet zich daarna weer eens zien, ontsnapte aan buitenspel maar zag zijn inzet gestopt door de keeper. De terugspringende bal kwam wederom in zijn bezit maar nu raakte hij de lat. Pech voor de jongeling die daarna werd vervangen door Migèl. De juist ingevallen aanvaller was direct gevaarlijk maar kwam daarbij in botsing met de keeper en had de rest van de wedstrijd last van het been.

Ferdinand mag dan, we schrijven de 73e minuut, de plaats innemen van Johan de Groot

Nogmaals wist de thuisploeg dan om de voorsprong te vergroten. Marco kwam randje 16 naar binnen, passeerde twee man en vond de ruimte om de bal diagonaal in het doel te plaatsen (4-2). Je zou denken dat het nu wel klaar zou zijn en Poolster de wedstrijd uit kon spelen maar niets was minder waar. Nadat Migèl weer naar de kant moest en Jelte hem had vervangen, kreeg VVS in de 89e minuut de 4-3 cadeau van Poolster, het lag achterin weer helemaal open en dankbaar werd het presentje door de bezoekers uitgepakt.

In de slotfase, waar Poolster het offensief van VVS moest stoppen, werd het nog even lastig voor de scheidsrechter van dienst. Eerst kon een situatie nog sussend worden afgedaan maar even later toonde de man in het zwart een speler van VVS de rode kaart, een gele prent is daarbij voor Marco.

Verder dan een vrije trap die net naast vliegt komt VVS niet en moet het accepteren dat het verliest. Poolster wint het duel wel maar overtuigend was het niet. Er is nog genoeg werk aan de winkel !!

Dinsdag staat een oefenduel tegen Loppersum gepland, zaterdag de 17e het laatste pouleduel tegen ZEC dat met 6-1 van NEC Delfzijl verloor.

Verslag: André van Gennip