Poolster moet punt afstaan aan fel De Fivel

In speelronde 10 ontving Poolster vandaag, op het vernieuwde sportpark Oldencate, De Fivel. De gasten uit Zeerijp hebben, onder leiding van Guus Zantinga, een moeilijk start van de competitie en konden tot vandaag slechts 1 punten op hun conto schrijven. De afwezigheid van een echte keeper heeft daarbij zeker een rol gespeeld maar vandaag konden Zantinga en zijn manschappen weer een beroep doen op doelman Sander Steenbergen en daar waren de Riepsters maar wat blij mee. Het tweede van De Fivel was op de vrijdag al afgelast en derhalve kon Rindert Havinga ook met het 1e elftal mee, iets wat het team geen windeieren zou leggen.

Poolster maakte eerder deze week wereldkundig dat de wegen van de club en hoofdtrainer Jeroen de Groot gaan scheiden (zie persbericht op deze site) maar zowel trainer als selectie zullen tot het laatst toe het maximale uit dit seizoen willen halen. De ploeg van De Groot was nagenoeg fit, Raoul van der Ploeg begon op de bank vanwege klachten aan de bovenbeenspieren. Om aansluiting te houden met de bovenste ploegen was het voor Poolster zaak om de volle winst te behalen.

Poolster:
Ronan Herder
Johan Dijkman, Robbert Kok, Tom Dijkman, Niels Smit
Marco Dijkstra, Koen Biemond, Jesse Smit,
Mark Lijnema, Kevin Bijlsma en Daan Bos
(Wesley Bos, Julian Herder, Stijn de Regt en Raoul vd Ploeg)

Pupil van de Week was vandaag Noor Cuperus, 9 jaar en speelster van PHC'23 JO10. In stijl passeerde ze vanaf de aftrap makkelijk de spelers van De Fivel en wist ook het doel met een laag schot te treffen! Daarna floot scheidsrechter Jan Kuipers, woonachtig te Heiligerlee, het duel aan de gang. De Fivel opende goed en wilde vlot richting het doel van Poolster. Nadat de geelhemden het eerste gevaar hadden doorstaan leek er al snel sprake van een strafschop voor de thuisploeg maar de leidsman oordeelde dat Mark Lijnema onvoldoende werd aangevallen om een penalty toe te kennen, al waren daar de meningen over verdeeld. Langzaamaan speelden de Spijksters steeds meer op de helft van De Fivel en het wachten was op de 1-0. Lijnema lijkt deze in de 15e minuut te maken maar krijgt de bal helemaal verkeerd op het hoofd en in plaats dat de bal naar voren gaat, gaat zijn kopbal ruim voorlangs. In de 26e minuut kunnen de armen in Spijk wel omhoog. Poolster krijgt een vrije trap net buiten het 16 metergebied toegekend en Jesse Smit was het goudhaantje door de bal in de hoek te prikken, buiten bereik van doelman Steenbergen (1-0). Het was voor De Fivel overigens maar goed dat er een echte keeper stond want hij lag regelmatig dwars als de thuisploeg een aanval uitvoerde maar van scoren werd afgehouden. De Fivel dacht in de 41e minuut op gelijke hoogte te komen echter was er sprake van buitenspel. Emiel Bos probeerde vanaf zo'n 30 meter de bal op het doel van Poolster te schieten maar raakte de bal niet goed en deze kwam laag in de voeten van Jacob Havinga, die een metertje achter de defensie stond opgesteld. Het spel ging in eerste instantie wel door en de bal werd vanaf rechts heel fraai in het doel geschoten maar op dat moment floot Kuipers alsnog voor buitenspel en bleef het bij de 1-0 stand. Zo gingen beide teams ook aan de thee en de circa 120 toeschouwers haalden een bakje koffie in de warme kantine.

Na rust een fel startend De Fivel. Het zette direct de mes op de keel van Poolster, dat een beetje verrast leek en wat timide op de situatie reageerde. De Fivel moest natuurlijk ook wel gezien de stand op de ranglijst en Zantinga zal ongetwijfeld zijn mannen moed hebben ingesproken dat een 1-0 achterstand best nog te repareren is. In de eerste minuten bleef De Fivel aanvallend spelen. Daarin was de kleinste man van het veld (Eirik Eide) wel één van de beteren bij De Fivel en was een continue plaag voor Robbert Kok. Het lukte Poolster maar niet om weer controle te krijgen, het middenveld was in handen van 'het andere oranje' en men was fysiek erg sterk in de duels, in alle linies op het veld streden de spelers uit Zeerijp voor elke meter. Het duurt ruim 10 minuten alvorens Poolster weer voor het doel van De Fivel kan komen en pas in de 61e minuut is er sprake van een grote kans. Kevin Bijlsma zag veel ruimte achter de defensie van de gasten en lanceerde zichzelf maar zijn schot gaat voorlangs. De Fivel is nog steeds de bovenliggende ploeg en op zoek naar de gelijkmaker. Het duurt tot de 66e minuut en dan is het eindelijk raak. Het is uiteindelijk Rindert Havinga die vrijgespeeld wordt en buiten bereik van keeper Herder de bal binnen schiet (1-1) Geheel verdiend! De resterende 25 minuten worden interessant.
Poolster lijkt wakker, De Fivel heeft veel gegeven en zo is opeens Poolster weer de meest aanvallende ploeg. Kansen worden echter niet benut, Steenbergen ligt in de weg of scrimmages uit hoekschoppen vallen net niet goed of de defensie van De Fivel ruimt genadeloos op. Aan de andere kant blijven de gasten hopen op meer dan een punt en de ploeg krijgt nog een paar beste kansen. In de 86e minuut krijgt Poolster weer een vrije schop, randje 16, en nu gaat Robbert Kok achter de bal staan. Hij ziet zijn inzet op de lat uiteenspatten waardoor de 1-1 op het scorebord blijft staan. Poolster probeert in blessuretijd nog om de winnende treffer te maken en claimt hands bij een actie van Daan Bos. In geval er een VAR was geweest was de bal op de stip gelegd maar ook nu wilde Kuipers er niet aan. Misschien gunde hij ook wel het puntje aan De Fivel en het gelijkspel was dan ook een terechte uitslag. Poolster stelde, met name in de eerste 25 minuten na rust, teleur en kon het felle De Fivel niet afstoppen. De gasten uit Zeerijp zullen vertrouwen hebben getankt door de wijze waarop men collectief alles wilde geven om een resultaat te behalen en wie weet, kunnen de mannen van Zantinga deze lijn doortrekken. Poolster maakt even pas op de plaats en ziet andere ploegen langszij komen. Volgende week staat het uitduel tegen NEC Delfzijl op het programma en dat is ook geen makkelijke tegenstander.

Foto`s: A. Flikkema