Poolster pakt weer de volle buit!

SPIJK – De eerste sloopwerkzaamheden van de kantine waren zaterdag goed zichtbaar. Spelers en supporters kregen een alternatieve route tussen het hekwerk door aangeboden, iets was de komende tijd nog wel zo zal blijven. Maar het is voor de goede zaak, over een jaar is gepland dat er een nieuw gebouw is verrezen met o.a. een nieuwe sporthal, kantine en kleedruimtes. Een impressie daarvan is te zien op deze website maar dat zal ongetwijfeld niet aan uw aandacht zijn ontsnapt.

Tegenstander van vandaag was Amicitia VMC uit de stad Groningen. Poolster speelt niet altijd lekker tegen deze ploeg. Op de één of andere manier liggen tegenstanders je soms niet. De speelwijze of andere zaken zorgen voor lastige wedstrijden en nooit gaat het eens gemakkelijk. Voor Poolster was het wel te hopen dat het op deze zaterdag in staat was op de winst te behalen om zo de nare smaak van de twee voorgaande en verloren duels weg te spoelen.

Amicitia zit in lastiger vaarwater, al wist het de vorige week Middelstum op 2-2 te houden en hiermee werd het punten aantal verdubbeld, met 2 punten uit 7 duels bezet het de voorlaatste plaats in de 4e klasse C.

Trainer Jeroen de Groot kon vanaf het begin niet direct een beroep doen op Robin Uilhoorn, hij nam wel plaats op de bank, samen met Ferdinand, Sander, Robbin, Peter en Gijs. De basis was als volgt:

Marcel

Wesley, Johan D, Tom, Robbert

Niels, Marco, Johan

Jesse, Kevin en Mark

Volgens de planning zou Alex Vegter uit Loppersum het duel leiden. Hij moest echter worden vervangen en om 13:10 uur werd de heer Roelof Haas gebeld met de mededeling dat hij voor deze wedstrijd was aangesteld. Heer Haas zou naar Anjum om aldaar een andere wedstrijd te fluiten maar moest zijn routeplanner op het laatste moment anders instellen om in Spijk te geraken.

Namens Radio Eemsdelta was Gerard Pijper van de partij, hij zat heerlijk in het zonnetje zijn verslag de ether in te sturen. Ondanks de nachtvorst was het prima voetbalweer, zeker de eerste helft.

Als te doen gebruikelijk kon Pupil van de Week, vandaag Leon van der Laan, eerst laten zien wat hij in zijn mars had, waarna de wedstrijd zijn aanvang nam. Spelbeeld was al snel een thuisploeg in de aanval en een tegenstander dat had gekozen voor een snelle omschakeling en de counter. Al snel kwam Poolster op voorsprong. Na een minuut of 10 had de scheidsrechter hands gezien, gemaakt door een speler van Amicitia – dat het daar duidelijk niet mee eens was – en kende een vrije trap toe aan de geelhemden. Jarige Job Robbert Kok ging achter de bal staan en wist het speeltuig net onder de lat te laten vallen. De keeper bleek niet in staat de bal te keren en ging er onderdoor. 1-0 voor de gastheren.

Het aanvalsplan van de bezoekers werkte na een kwartier voor de eerste maal. De rechtsvoor werd snel aangespeeld, had veel ruimte en kwam met de bal aan de voet richting de 16 meterlijn. Ondanks weerstand van Tom kon hij een schot loslaten, dat een paar meter over de goal van Werkman zeilde.

Het was een kleine waarschuwing voor Poolster, dat ondanks de voorsprong niet vrijuit speelde, het was wat tam, vooral de passing in de opbouw was ongeconcentreerd. Zo ging Tom enorm in de fout bij het inspelen en stelde direct twee aanvallers van Amicitia in staat een doelpoging te wagen. Het was aan keeper Marcel te danken dat dit zonder gevolgen bleef, al scheelde het weinig.

Na goed voorbereidend werk van Wesley is het Jesse Smit die namens Poolster toch de stand naar 2-0 kan tillen, 1 op 1 met de doelman komt de spits als winnaar uit de bus. Het geeft de Spijksters iets meer lucht want het spel liet te wensen over, rommelige fases, soms onvoldoende scherpte en een vervelende tegenstander. Vervelend in de zin van lastig te bespelen want ook vandaag maakt Amicitia het Poolster weer lastig. Gelukkig voor alles was geel en zwart is komt ook de 3-0 in het boekje van scheidsrechter Haas, niet ver voor het rustsignaal. Robbert mag wederom een vrije trap nemen, nu iets verder van de goal af. Toch vuurt hij de bal richting doel van Amicitia, ongetwijfeld gesteund door zijn eerdere treffer en het goede gevoel dat dat heeft gegeven. De bal komt vlak voor de keeper op de grond en door de stuit lijkt de sluitpost de bal niet onder controle te kunnen krijgen. De terugspringende bal is prooi voor Johan de Groot die alleen maar in hoeft te tikken (3-0)

De tweede helft begint Poolster slap en moet dat direct bekopen met een tegengoal. De gasten mogen vrijelijk combineren en ervaren weinig weerstand. Uiteindelijk komt de bal net buiten het strafschopgebied voor de voeten van een Groninger, die als een soort push bij het hockey de bal in de bovenhoek drukt (3-1). Poolster moet even weer een tandje bijzetten en komt tot aanvallen en mogelijkheden, niet tot doelpunten. Amicitia is dan, zo’n 10 minuten later, erg dichtbij de aansluitingstreffer maar Werkman kan de inzet met de voeten van de lijn keren en de 3-2 voorkomen. Als deze valt, krijgen de bezoekers weer geloof in een goed resultaat en kan er zomaar een niet verwachte uitslag op papier komen. Poolster laat het niet zover komen.

Johan de Groot zet een aanval op middels een 'panna' op het middenveld, stuurt Jesse over rechts op avontuur en hij weet met een lage voorzet Mark te vinden die, recht voor de goal, van dichtbij de bal kan inschieten. Hij heeft daar wel twee instanties voor nodig, de eerste keer wordt de bal te dicht bij de keeper geschoten maar de keeper heeft ook nu de bal niet vast en de tweede poging van Mark is wel raak (4-1)

Een discutabel moment aan de zijlijn, ter hoogte van de dug-outs volgt dan. Kevin is in balbezit en voorbij aan de rechtsback die op zijn beurt besluit om vol uit te halen op de enkel van de Poolster speler, zonder dat hij de bal zou kunnen raken. Poolster schreeuwt om een rode kaart, Jan Potma van Amicitia probeert te sussen maar weet zelf ook best wel dat dit niet door de beugel kon. Scheidsrechter Haas besluit een gele kaart te tonen en dit had mede te maken met een voorval in de eerste helft waar Marco bij betrokken was. Motivatie vanuit de leidsman was dat hij dan ook toen een veldverwijzing had moeten uitdelen en dit ook niet had gedaan.

Beslissingen van de scheidsrechter heb je te accepteren, ook al ben je het er niet mee eens. Toch was het voor Kevin wel dusdanig vervelend dat hij zo’n 10 minuten later het veld moest verlaten en door Robin werd vervangen. Poolster laat af en toe een goed opgezette aanval zien maar wel spaarzaam.

Mark schiet de bal in de 81e minuut - vanaf links – voorlangs en dat is één van de laatste echte kansen die Poolster weet te genereren. Het is natuurlijk niet van plan om de winst uit handen te geven maar ziet wel Jesse uitvallen, hij lijkt zich te verstappen. Gijs vervangt hem in de laatste fase van het duel.

Amicitia kopt de bal in de 85e minuut op de paal en de verdediging weet de rebound tijdig weg te werken. De Groningers weten nog wel éénmaal te scoren. Een vrije trap aan de rechterkant wordt via de muur van richting veranderd, net voldoende om Werkman kansloos te laten (4-2) Daarna kabbelt de wedstrijd naar het einde, Johan wil nog een balletje diagonaal inschieten maar de keeper is nu wel alert ten koste van een hoekschop. Als het snel kouder wordt en de wedstrijd gespeeld is, besluit ook de scheidsrechter een einde te maken aan het duel. Poolster ziet zichzelf door de zege naar de tweede plaats op de ranglijst klimmen en heeft 15 punten uit 8 duels bijeen gespeeld.

Komende zaterdag is Poolster vrij, op 3 december mag het thuis VVK ontvangen en op 10 december speelt het een uitwedstrijd in Appingedam tegen DVC.

Verslag : André van Gennip, Foto's : Sandra Bos  en Angela Flikkema