Close

Poolster stelt met zege op koploper DVC minimaal de 4 plek veilig

Vandaag kwam koploper DVC Appingedam op bezoek in het pittoreske Spijk om op Sportpark Oldencate de strijd aan te gaan met Poolster, dat op een fraaie 3e plaats in 4E terug te vinden was. Ondanks pittige regenbuien in de ochtend bleef het 's middags nagenoeg droog en liet af en toe het zonnetje zich, tussen de wolken door, eventjes zien. Het veld lag er prima bij en niets stond de matadoren in de weg om er een leuke middag van te maken.

Poolster moest vandaag een beroep doen op Daan Bos als doelman aangezien de heren Herder en Dijkman niet beschikbaar waren. Wel zat Marcel Werkman als back-up op de bank. Daar de spits vandaag dus het doel verdedigde, kwam er voorin een plaatsje vrij en trainer Jeroen de Groot had Mark Lijnema het vertrouwen gegeven om links voorin zich te laten zien.

In theorie konden de gasten van de Damster Voetbal Club vandaag bij winst op 47 punten komen na 20 wedstrijden. Bij verlies van Middelstum bleef de ploeg van Jelmer Meinardi steken op 39 punten. Het verschil, met nog 2 duels te gaan, was dan 8 punten en voldoende voor de Damsters om zich kampioen te mogen noemen en promotie te bewerkstelligen. Maar zover was het nog niet, eerst moest scheidend trainer Duurt Dijkman en zijn DVC maar zien af te rekenen met Poolster, een ploeg waar ze het nooit makkelijk tegen hebben.

Pupil van de Week Jarne Kroeze had een succesvolle dribbel en sprong als de echte Ronaldo na het scoren achterwaarts. De toon was gezet. Scheidsrechter Lars den Enting uit Wildervank liet het duel aanvangen en DVC nam het initiatief. Het was al snel gevaarlijk uit een vrije trap vanaf de zijkant. Doelman Dan Bos verkeek zich ietwat op de bal, liep te vroeg vooruit na het nemen, en was eigenlijk al geslagen toen bleek dat het speeltuig zo indraaiend was dat deze tegen de deklat spatte. Gelukkig voor hem en Poolster sprong de bal weer terug het veld in en werd daarna slecht ingeschoten. Kort daarna de eerste, overigens terechte, gele kaart van de wedstrijd toen Mark Lijnema iets te wild een verdedigende actie had waar vooral de snelheid van zijn inzet gevaarlijk was. Verdediger Brend Hansen kon na een korte behandeling gelukkig de wedstrijd vervolgen. Dezelfde Lijnema was de hoofdrolspeler in de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. Na verlengen van Jesse Smit, kreeg Lijnema de bal aan de zijkant en wist een schot te produceren waar keeper Kiewiet niet veel moeite mee had.
DVC liet in de beginfase aardig voetbal zien. Veel korte, snelle combinaties via driehoekjes, het positiespel was goed en ook het tempo dat ze hanteerden was prima. Een paar honderd toeschouwers zagen ook dat ze toch vrij weinig kansen wisten te creeren ondanks het vele balbezit. Poolster beperkte zich tot het verdedigen en beet zich steeds beter vast in de opponent, zoals de ploeg dit altijd goed kan bij tegenstanders uit het linkerrijtje. Dan is de ploeg een erg lastige ploeg om tegen te voetballen, laat staan ze te verslaan. Verdedigend staat het al weken goed en er wordt weinig weggegeven. Vanuit de counterpressing proberen ze dan snel de diepte te zoeken en een gaatje in de defensie van de tegenpartij te vinden. Vandaag had de ploeg wel moeite om het duel aan te gaan om de afvallende bal te winnen maar dat is ook weer het gevolg van de speelwijze. Wel is duidelijk dat Poolster speelt met een plan en dat alle spelers weten hoe dit spel gespeeld moet worden. Bij DVC had je veel minder het gevoel dat het collectief in orde was.
Dan de 42e minuut. Waar de eerste toeschouwers zich al bij de koffiekraam hadden verzameld blijkt het eerste doelpunt van de wedstrijd in de maak te zijn. Het begint met een voortreffelijke crosspass van Marco Dijkstra die vanaf rechtsachter, de bal bij linksvoor Mark Lijnema weet te krijgen. Lijnema neemt de bal goed aan en begint aan een solo waar hij twee verdedigers uit weet te spelen en zich dusdanig goed voor het doel weet te positioneren dat hij de bal onhoudbaar in de verre hoek kan plaatsen, buiten bereik van Kiewiet. 1-0 voor Poolster en niet alleen de handen in Spijk gingen omhoog maar ongetwijfeld ook in Middelstum, waar de plaatselijke trots inmiddels een comfortabale 4-0 voorsprong had weten te bouwen. Ondanks twee pogingen van afstand van DVC Appingedam wordt de 1-0 ruststand mee de kleedkamers ingenomen en zal er een plan van aanpak door Duurt Dijkman moeten worden opgesteld om te voorkomen dat de Damsters schade oplopen in deze wedstrijd in Spijk. Overigens was er nog een reden voor Poolster om te juichen want Holwierde stond met maar liefst 0-5 voor in Ten Boer waardoor Omlandia, bij winst van Poolster, op 7 punten afstand zou komen te staan.

Na rust moest DVC meer gaan doen om grotere kansen te krijgen. Al waren ze van goede wil, het was Poolster dat in de 48e minuut de eerste kans kreeg. Weer kon Mark Lijnema ruimte vinden om een schot op doel te wagen, waar hij wellicht beter de bal naar Kevin Bijlsma had kunnen spelen, maar Marks keuze bleek achteraf niet de juiste. Dan, 5 minuten na rust, eindelijk eens een doelgerichte actie van DVC. Vanaf de rechterkant wordt een passeeractie uitgevoerd en de aanvaller snijd naar binnen, schiet de bal richting verre hoek, maar ziet zijn inzet op de bovenkant van de lat terecht komen. De mannen uit Appingedam hebben nog steeds wel het meeste balbezit maar weten elkaar maar niet te vinden. Veel steekballen verdwijnen over de achterlijn en spelers kijken elkaar vol onbegrip aan. Tekend is het feit dat Jeroen van Hunnik regelmatig op het middenveld te vinden is en zelfs achterin verdedigend werk doet in plaats van scherp voor de goal te staan. In niets is deze ploeg vandaag een team die het kampioenschap voor het grijpen heeft. En dat is ook de verdienste van het stugge, taaie Poolster dat vandaag echt een teamprestatie wilde leveren. De geelhemden zijn zelfs veel gevaarlijker, bijvoorbeeld wanneer Bijlsma vanaf de rechterkant een voorzet geeft maar die net te hoog is voor de vrijstaande Jesse Smit. Pas in de 80e minuut komt er een schot van DVC waar interim doelman Daan Bos echt even naar de hoek moet om reddend op te treden, alle schoten daarvoor zijn zwak en recht door het midden geschoten. Maar de doelman weet ook niet van wijken, net als zijn teamgenoten.
Jesse Smit lijkt in de 87e minuut het duel op slot te gaan gooien als hij in de ruimte wordt aangespeelt en ziet dat keeper Kiewiet ver voor zijn goal staat. Helaas is de lob te hoog en dus gaat het leer over de goal in plaats van tegen het nylon en daardoor blijft het spannend. Maar mocht DVC nog denken aan een gelijkspel dan wordt de deksel in de 91e minuut hard dicht gegooid als Bijlsma weer een goede actie heeft en Jesse Smit slim aanspeelt. Smit omspeelt de uitkomende doelman en faalt deze keer niet en schuift beheerst de 2-0 binnen. Snel daarop besluit scheidsrechter den Enting een einde te maken aan deze sportieve wedstrijd en is de winst van Poolster op DVC Appingedam een feit!

Poolster weet zich, door het verlies van Omlandia, verzekert van een plek bij de eerste 4 in 4E, omdat het nu 7 punten meer heeft dan de ploeg uit Ten Boer en ook is de periodetitel door deze zege een reële optie geworden. DVC Appingedam mag op 11 mei aantreden in en tegen Middelstum en de messen zullen daar geslepen zijn want dat lijkt de wedstrijd te gaan worden waar het kampioenschap in deze klasse zal worden beslist. Mocht DVC gelijkspelen, hebben ze het in eigen hand maar dan moet er wel gewonnen worden van Corenos, dat ook een uitstekend seizoen draait en geen simpele opgave is.
Mocht DVC het duel tegen Middelstum verliezen, dan heeft de ploeg van Meinardi opeens de beste papieren en moet het naar De Heracliden, dat nergens meer om speelt en ook vandaar weer een beste draai om de oren kreeg van Corenos, om het daar af maken. In geval dat DVC het duel in Middelstum weet te winnen is het kampioen en promoveert rechtstreeks.
Onderin 4E verloren De Fivel en Baflo ruim hun wedstrijden maar wist SC Scheemda met 3-1 te winnen van ZEC waardoor ze van de 12e naar de 10e plek sprongen. Ook hier is er nog niks beslist en zal het waarschijnlijk tot de laatste speeldag spannend zijn. Wat willen we nog meer?

Foto`s: A. Flikkema