Close

Poolster verliest op eigen veld van koploper Niekerk

10 oktober 2020

Uitslag: 0-1

10-10-2020, een bijzondere datum, maar dat is niet het enige wat bijzonder is op deze grijze zaterdag in oktober. Vandaag wordt namelijk de eerste livestream in de geschiedenis van v.v. Poolster georganiseerd. Al de hele week zijn verschillende mensen bezig om dit hele gebeuren mogelijk te maken, kosten nog moeite worden gespaard om van deze ‘professionele’ livestream een succes te maken. Posters worden ontworpen en verspreid, een steiger wordt opgebouwd, party tenten worden in elkaar gezet en uiteraard wordt alle techniek getest. Eindverantwoordelijke voor de stream is Koen de Vries, die met zijn eigen bedrijf KoenLicht&Geluid expert is in alles wat met camera’s, licht, geluid en regisseren te maken heeft. Daarnaast hebben sponsoren Wedding Heroes en bouwbedrijf Fa. Gebr. Dijkman uit Bierum gezorgd voor de nodige steun zodat alle supporters die niet aanwezig mochten zijn bij de wedstrijd het toch konden volgen. Als kers op de taart werd een medewerker van o.a. Fox Sports en RTL ingevlogen om het geheel te filmen, Rutger Loer dank hiervoor.

Goed, nu naar de wedstrijd. De nummer drie tegen de nummer één in de 4e klasse C. Niekerk won de eerste drie duels van de competitie, Poolster won er daarentegen twee en speelde één keer gelijk. Wat dat betreft kon je rekenen op een spannende wedstrijd.

Poolster begon iets anders dan normaal, aanvaller Julian Bos werd vervangen door verdediger Peter Westerhuis. Hier kun je uit opmaken dat trainer Jeroen de Groot iets defensiever wou starten dan voorgaande wedstrijden. Robbin Vriend keerde weer terug in de basis na een schorsing waardoor de opstelling als volgt was; Simon Dijkman op de goal, Peter Westerhuis, Johan Dijkman, Robbin Vriend en Robbert Kok speelden achterop, Tom Dijkman, Niels Smit, Ferdinand Oosterhuis en Wesley Bos speelden op het middenveld en voorop mochten Kevin Bijlsma en Jesse Smit gaan proberen om het net aan de kant van Niekerk te laten bollen. Op de bank begonnen super-sub Gijs de Weerdt, Julian Bos, Arjan de Weerdt, Jelte Ritsema en keeper Kees Dijkman.

Toen scheidsrechter Wiersema rond 14:30 voor het begin van de wedstrijd vloot was het strijdplan van Poolster gelijk duidelijk, de tegenstander vroeg onder druk zetten zodat ze niet aan voetballen toe komen. Dit resulteerde gelijk in een grote kans, Kevin Bijlsma schoot na het onderscheppen van de bal, op de paal. Niekerk werd langzaam maar zeker wakker. Ze voetbalden, zoals in voetbal termen altijd gezegd wordt, iets makkelijker. Ze lieten de bal sneller rondgaan waardoor ze voorin ook gevaarlijker werden dan Poolster. In de 14e minuut werd dit gevaar omgezet in een doelpunt. Aanvoerder Hidde van de Niekerkers krulde van zo’n 20 meter de bal heerlijk over doelman Dijkman heen. Een fantastische goal moet ik eerlijk toegeven.

In het restant van de eerste helft probeert Poolster wat terug te doen, een aantal schoten vanaf buiten de zestien stichten wel gevaar, maar leveren geen doelpunt op. Niekerk blijft gevaarlijk met drie zeer ervaren en scherpe aanvallers voorop. 0-1 bij rust.

De livestream trok in de eerste helft op platformen als Facebook en YouTube constant zo’n 200 kijkers tegelijkertijd. Uiteraard kan niet worden gekeken hoeveel mensen naar één scherm zitten te kijken, maar geconcludeerd kan worden dat deze wedstrijd door zo’n paar honderd mensen tegelijk werd gevolgd.

Leider Meindert Dijkman van de Spieksters vertelde voor de camera dat de mannen van Jeroen meer de ruimtes in de hoeken achter de verdediging moesten gaan zoeken en minder de hoge bal richting het centrum moesten spelen, hier stonden namelijk twee boomlange verdedigers waar Kevin en Jesse het knap lastig tegen hadden.

De tweede helft was nog maar amper van start of Niekerk had het leer al de lat van Poolster laten kussen. Na deze niet erg romantische ontmoeting tussen de bal en de lat werd het daarop volgende schot gekraakt door de keeper van Poolster. Het was duidelijk wat trainer Joey de Wit van Niekerk zijn mannen had meegegeven in de rust, snel beslissen die wedstrijd.

Poolster, dat van de schrik was bekomen, probeerde wat rustiger te zijn in balbezit, dit lukte bij vlagen. Steeds vaker werden de aanvallers bereikt door een lange bal wat soms resulteerde in kansen voor de thuis club. De keeper van Niekerk had al aan aanvaller Jesse Smit laten weten dat hij vandaag niet bij hem zou gaan scoren, Smit dacht hier anders over.

Over en weer was er de tweede helft ontzettend veel strijd wat het positie spel van beide teams niet ten goede kwam. Eerlijk gezegd speelde Niekerk over de hele wedstrijd gezien beter voetbal, de kansen waren echter 50/50. In de 93e minuut kwam het laatste en het meeste gevaarlijke wapenfeit van de ‘geel zwarten’. Jesse kreeg de bal mee en dribbelde vervolgens door de zestien waarna hij heerlijk met links de bal op de goal vlamde, via de binnenkant van de linker hak van de keeper gaat de bal maar net aan de voor Niekerk goede kant van de paal. Een domper voor Poolster, een punt had gevoeld als een overwinning. Helaas mocht het niet zo zijn voor het team van Jeroen.

Zoals iedereen voorspeld had gaat Niekerk bovenin meedraaien dit seizoen, een mix van ervaren spelers en jeugdige talenten zorgt ervoor dat elke tegenstander het in deze 4e klasse moeilijk tegen ze gaat krijgen. Poolster speelt volgende week thuis tegen SV Lycurgus, verre weg de grootste vereniging in deze competitie. Met maar liefst 17 heren elftallen in de senioren heeft het haast net zoveel senioren teams als alle verenigingen in deze competitie bij elkaar. De stadjers zijn niet goed begonnen aan de competitie, zij behaalden in drie duels slechts één punt. Mocht er nog gevoetbald worden volgende week, dan gaan zij er alles aan doen om daar drie bij te schrijven. De Spijksters denken hier hoogstwaarschijnlijk anders over, zij gaan op zoek naar hun derde overwinning van dit seizoen.

De livestream van deze wedstrijd is terug te vinden op Facebook en YouTube op onderstaande links.

https://www.facebook.com/watch/?v=384694272556556

https://youtu.be/fO_wOKS7TVo

Nog een speciale dank aan Koenlicht&Geluid, Wedding Heroes, Fa. Gebr. Dijkman, Floris Bos en Rutger Loer voor het mogelijk maken van deze livestream. Waar een klein dorp groot in kan zijn!

Hopelijk tot snel langs de lijn!

De twaalfde man

 

Verslag: Marco Dijkstra

Foto’s: Angela Smit