Close

Poolster wint aantrekkelijke seizoensopening

SPIJK – Op zaterdag 24 september werd de nieuwe competitie afgetrapt en op sportpark Oldencate nam ’s middags eerst het tweede elftal het op tegen The Knickerbockers 10, waarna Poolster 1 de degens met Middelstum moest kruisen. Poolster 3 mocht naar Delfzijl om aldaar NEC te bestrijden.

Het was bewolkt en alweer een heel ander weertype dan een weekje eerder, een dik wolkendek liet zich de gehele dag gelden met af en toe een bui. Toch heeft de weersomslag ook voordelen want nu was het hoofdveld een stuk opgeknapt en bespeelbaar, voor het eerst dit seizoen.

Poolster 2 leek in de eerste helft op weg naar een goed resultaat. Hjalmar bracht de thuisploeg op voorsprong en met een 1-0 stand werden de kleedkamers na 45 minuten opgezocht. De bezoekers uit Groningen deden er in het tweede bedrijf een schepje bij, wisten terecht de stand gelijk te trekken en in de slotfase zelfs de winnende treffer op het scorebord te zetten. Zo eindigde de eerste competitieduel van Poolster 2 in een teleurstellende 1-2 nederlaag.

Om half 3 was het tijd voor het volgende duel. Poolster 1 ontving Middelstum, dat het vorig seizoen erg goed had gepresteerd en bijna was gepromoveerd. Er waren enkele mutaties bij de ploeg van Jelmer Meinardi en met name het verlies van de spits moest worden opgevangen.

De ploeg van Jeroen de Groot was nagenoeg compleet, alleen Migèl van Gennip was niet fit en moest nog verstek laten gaan. Op de bank een aantal spelers die ook al in het tweede minuten hadden gemaakt en zo in elk geval al hadden gespeeld.

De basiself van De Groot:
Marcel
Wesley, Robin, Tom, Robbert
Niels, Johan D, Marco, Johan de G
Kevin en Jesse

Bank : Ferdinand, Sander, Robbin, Mark, Peter, Gijs en Kees

Pupil van de Week Ryan Breedijk liet alvast zien hoe het moest; hij sneed door de defensie van Middelstum als een warm mes door de boter en scoorde fraai zijn goal.

Scheidsrechter Jesper Mulder, een ‘jonkie’ en begeleidt door Roelf Folkersma, floot iets na half drie voor de start van het duel. Middelstum pakte snel het balbezit en begon voortvarend aan de wedstrijd. De eerste speldenprik werd echter door Poolster uitgedeeld wanneer als Jesse de ruimte vond om van afstand een poging te wagen en de keeper naar de hoek moest om ten koste van een corner de bal te verwerken. Kort daarna was het al raak! Het begint op het middenveld waar Johan de Groot een inspeelpass van Middelstum weet te onderscheppen en Kevin aan kan spelen. Hij ziet het juiste moment om de weglopende Jesse te bedienen en Smit faalt, oog in oog met de sluitpost, niet en schuift de 1-0 binnen. Er zijn dan slechts 5 minuten gespeeld.

De gasten hadden niet veel later alweer op gelijke hoogte kunnen komen als een lage voorzet net voorbij de inglijdende Max Oldenhof gaat maar hij weet de mogelijkheid niet te verzilveren. Ondanks de voorsprong voor Poolster is Middelstum de makkelijk combinerende ploeg en meer in balbezit. De geelhemden willen snel de spitsen zoeken wanneer het in balbezit komt en dat lijkt een kansrijke tactiek gezien de ruimtes die Middelstum achter de verdediging laat. Zoals in de 18e minuut waar Poolster na een balverovering in twee passes voor de goal staat maar nu mikt Jesse de bal, weer op aangeven van Kevin, net naast het doel.

Na een half uur krijgt de thuisploeg dan iets meer grip op de gasten, de organisatie is nu ingericht op hetgeen Middelstum doet en daardoor zijn de blauwhemden minder dominant. Toch komen ze af en toe gevaarlijk door maar de goede eindpass, “het gaatje”, vinden ze steeds net niet. Wat de mannen van Meinardi goed doen is via het centrum, door de bal direct, of zoals de Belgen zeggen; ‘in één tijd’, door te spelen naar een medespeler en als het ware de bal zo doorgeven aan de meest voorin staande speler, die dan de kans moet afmaken. Een voorbeeld daarvan zien we in de 36e minuut maar de bal kluts via Marcel en de aanvaller net over de deklat.

Waar Middelstum wellicht recht heeft op een treffer is het toch weer Poolster dat scoort. Jesse is nu de aangever met een voorzet vanaf de rechterflank en Johan de Groot staat bij de tweede paal al klaar om de bal af te werken. Zijn inzet, in het dak van het doel, is te machtig voor keeper Medema en hiermee is de 2-0 een feit. Weer een goede goal van Poolster, dat tot de rust deze stand weet te behouden en, wanneer de regen gestaag toeneemt, de kleedkamers opzoekt. De toeschouwers snellen zich naar een droge plek in de kantine en doen zich tegoed aan een warme kop koffie of nemen een broodje hamburger, welke door de activiteitencommissie aan de man werd gebracht.

Wat is het overigens fijn om Kevin weer te zien spelen, al lijkt hij nog niet weer helemaal de oude, maar weet af en toe wel het verschil te maken met zijn acties, inzicht en dreiging.

Na de onderbreking zijn de gasten duidelijk op zoek naar een treffer om zo de aansluiting met Poolster te hervinden en terug in de wedstrijd te komen. In de 54e minuut lijkt het zover maar de inzet gaat op de lat en de bezoekers moeten verder in hun zoektocht. Vijf minuten later is het wel zover en in deze fase niet meer dan terecht dat Middelstum scoort. Het zat eraan te komen. En dat kort daarna, we schrijven de 65e minuut, ook de 2-2 binnen wordt geschoten is niet verrassend omdat Poolster de gaatjes niet meer dichtgelopen krijgt, niet genoeg weerstand kan bieden en het even kwijt is. Aanvallend komen de geelhemden er helemaal niet aan te pas.

Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was het feit dat Middelstum feller, alerter en positief agressiever speelde en daardoor meer duels won en de druk kon opbouwen. Gezien het spelbeeld van de tweede helft vreesden de Spijksters dat Middelstum niet te stoppen was en richting 2-3, 2-4 of 2-5 gingen weglopen. Maar voetbal is juist mooi omdat dit precies was, dat er niet gebeurde. Want tegen de verhouding in komt Poolster weer aan de goede kant van de score. Kevin maakt een actie over de linkerkant en weet vanaf de achterlijn een lage voorzet af te geven. De keeper kan de bal, onder druk van Jesse, niet pakken en de bal spring terug het veld in waar Johan de Groot alweer op de juiste plek staat en de 3-2 binnen weet te werken. Met nog zo’n 20 minuten op de klok heeft Poolster weer wat het wil. Het spel draait er niet om wie het meest de bal heeft, wie de meeste kansen heeft maar wie de meeste doelpunten maakt en dat was tot dan de thuisploeg.

Een aantrekkelijke wedstrijd! Twee goed spelende en georganiseerde teams waar het ene team een andere aanpak hanteert dan de andere maar ze toch ook weer aan elkaar gewaagd zijn en verslappen betekend dat je wordt afgestraft. Het betekend ook dat de scheidsrechter de wedstrijd een wedstrijd laat zijn. Natuurlijk maakt hij ook weleens een foutje, maar doen we dat niet allemaal? Robbert moet in de 83e minuut het veld aangeslagen verlaten en wordt vervangen door Peter. Ook Johan de Groot zit er doorheen en voor hem komt Mark in het veld. Johan weet op z’n oude dag toch weer zijn klasse te tonen en belangrijk voor de ploeg te zijn. Hij knokt zich in teambelang helemaal leeg en is een voorbeeld voor anderen.

Het wachten is op een slotoffensief van de gasten. Meinardi gooide er 3 frisse krachten in maar zijn ploeg lijkt toch een tikje te hebben gehad van de 3-2 en vinden eigenlijk nooit weer het momentum. Als ook Kevin moegestreden door Sander is vervangen wacht iedereen op het eindsignaal. Maar de onpartijdige laat maar doorspelen. In de 96e minuut krijgt hij per ongeluk een bal in het gezicht en of het daardoor kwam is onduidelijk maar hij liet ook daarna maar doorspelen. In de 98e minuut zien we dan een reuzenkans voor Middelstum maar op miraculeuze wijze boogt de bal via Marcel over de lat en gaat ook deze mogelijkheid verloren. Poolster trekt de zege over de streep en begint de competitie met een knappe zege op Middelstum, dat heeft laten zien over een goede ploeg te beschikken en gewoon weer meedoet om de bovenste plaatsen in 4C.

Verslag: A. van Gennip
Foto`s: S. Bos

Het tweede elftal speelde afgelopen zaterdag tegen The Knickerbockers 10. Zij verloren helaas met 1-2. Onderstaande foto`s zijn ook gemaakt door S. Bos.