Winst Poolster geen moment in gevaar

SPIJK – De nieuwbouw van het nieuwe onderkomen vordert gestaag. De metalen constructie is geplaatst en de vorm en grootte langzaam zichtbaar. De laatste stand van zaken is te zien op deze website maar dat zal ongetwijfeld niet aan uw aandacht zijn ontsnapt.

Poolster 2 wist voorafgaand al met 4-2 van Lycurgus te winnen, onder de bezielende leiding van Henk de Haan. Geen pom-pom-pom maar tuut-tuut-tuut! Poolster 3 speelde om 14:15 uur in Wagenborgen tegen de plaatselijke voetbalvereniging en kwam thuis met een 8-0 overwinning.

Tegenstander van vandaag was Stadspark uit Groningen. De bezoekers bevinden zich in een lastig parket want staan rode lantaarndrager in de 4e klasse en moeten vrezen voor het degradatiespook.

Poolster had de vorige week eindelijk weer eens gescoord en gewonnen (1-0 van Corenos) en dat was ook even nodig om niet in onderste regionen te geraken. Vandaag wederom 3 punten bijschrijven zou zeer wenselijk zijn en, mede gezien de eerdere wedstrijd in Groningen, mocht verwacht worden dat Poolster de winst zou behalen, al waren de laatste resultaten van Stadspark niet slecht te noemen.

Trainer Jeroen de Groot kon met zijn basiself aan de wedstrijd beginnen, waar Simon Dijkman wederom onder lat plaatsnam;

Simon

Niels, Johan D, Tom, Robbert

Wesley, Marco, Robin, Johan

Jesse en Kevin

Scheidsrechter Thon was vandaag de onpartijdige en liet de Pupil van de Week aftrappen. Daarna was het de beurt aan de grote mannen en in de openingsfase was Poolster in balbezit en plooide Stadspark terug op eigen helft. Het veld was hobbelig en kan wel een rolletje gebruiken, heel anders dan het kunstgras waar je toch ook weer gewend aan raakt. Deze omstandigheden maakten snel en nauwkeurig positiespel lastig maar niet onmogelijk.

De eerste serieuze doelpoging zagen de supporters in de 6e minuut. Poolster mocht een vrije trap nemen en Tom schoot met rechts de bal precies op de kruising, buiten bereik van de doelman. Een minuutje later is Poolster erg slordig in de opbouw. Door het veld en een onnauwkeurige kaats van Tom kwam Johan Dijkman in de problemen toen hij onder druk werd gezet door een aanvaller van de tegenstander. Het leverde de Stadjers een ingooi op, die ze snel namen en dichtbij het doel van Simon konden opduiken. Uiteindelijk kwam het niet tot een schot en bleef het bij een waarschuwing voor Poolster.

Johan de Groot had meer moeten doen met de aangeleverde bal van Kevin maar in plaats van tegendraads te koppen, mikte hij de bal precies in de handen van de keeper. Kevin dacht iets later zelf te scoren maar zijn lob viel net naast de paal. Een claim voor een hoekschop werd niet gehonoreerd. In deze fase lijkt het een kwestie van tijd aleer de thuisploeg op voorsprong komt maar niets blijkt minder waar. Het spel wordt slordiger, de concentratie ebt weg, het mist energie en zuiverheid. Ook als team loopt het niet altijd gesmeerd wat bijvoorbeeld blijkt uit de situatie dat de ene speler door wil jagen en zijn medespeler(s) juist achteruit lopen. Het lijkt of dat ook Stadspark dit in de gaten heeft en gaat wat brutaler spelen. Het komt meer op de helft van Poolster maar weet vrij weinig te creëren en wordt niet gevaarlijk.

Er staan 32 minuten op het scorebord alsook de score kan worden aangepast. Poolster weet twee minuten eerder een aanval op kinderlijke wijze te verknallen maar nu is het wel raak! Een aanval over de linkerflank brengt een lage voorzet van Jesse die door Johan de Groot wordt verzilverd. Hij kan het hoekje uitzoeken en laat de keeper kansloos (1-0) Het is de aangever die ook zelf de voorsprong uit kon breiden maar in plaats van de bal gewoon van binnen de 16 op doel te rammen, besluit Smit om een (te harde) voorzet af te geven, zijn medespelers in vertwijfeling achterlatend.

Maar, het momentum is weer terug en bij Poolster. De spirit is opeens weer terug zoals dat bij aanvang ook goed was en men lijkt vrijer te spelen. Kort voor rust is er dan weer een voltreffer te noteren en wordt de stand naar 2-0 getild. Scheidsrechter Thon negeert eerst een vlagsignaal van de grensrechter en kent een hoekschop toe aan Poolster. De bal van Robin valt bij de tweede paal en Johan vindt het kleine gaatje in de bovenhoek dat nog vrij is en zorgt voor een comfortabele ruststand.

Ongewijzigd laat Jeroen de Groot zijn mannen aan de tweede helft beginnen. Om de toeschouwers te vermaken met aantrekkelijk spel zal er wel uit een ander vaatje getapt moeten worden. Aan de andere kant zal Poolster blij zijn als het 3 punten kan bijschrijven dus winst zal belangrijker zijn dan goed spel. Toch loopt het bij Stadspark niet over van kwaliteit en moet het erg raar lopen wil Poolster niet met de volle buit gaan douchen. Als de score in de 53e minuut naar 3-0 wordt gebracht is de zege wel veilig gesteld. Kevin wordt over de rechterkant de ruimte ingestuurd, geeft een prima voorzet maar de lage bal wordt door de verdedigers van Stadspark in het eigen doel gewerkt voordat de meegelopen afmakers de bal konden ontvangen (3-0)

Op het uur geeft Jesse een strakke voorzet vanaf de zijkant en lijkt weer een doelpunt in de maak. Robin knalt de bal echter tegen de onderkant van de lat en ziet de bal terugspringen. De rebound is prooi voor de keeper. De bezoekers raken vermoeid en dat komt het spel niet ten goede. Ze houden steeds minder lang de bal in de ploeg en Poolster lijkt daarvan te gaan profiteren. Maar hoe hard de Spijksters ook hun best doen, ze hebben vandaag niet de finesse om het goed en rustig uit te spelen. Zo lijkt Johan in de 69e minuut van dichtbij zijn 3e treffer te gaan maken maar de assist van Kevin wordt door hem niet afgemaakt. Hij raakt de bal teveel aan de bovenkant waardoor deze smoort tussen veld en voet en amper vooruit komt. Niet over de lijn, geen doelpunt. Poolster verzuimt om echt aan het doelsaldo te werken en ook daar een goede slag te slaan. Zo weet Kevin de ruimte aan de linkerkant te gebruiken, kan alleen op de doelman afstormen maar schiet te wild voorlangs waar hij in deze situaties ook nog wel eens wil scoren.

In de 84e minuut mag doelman Dijkman eens reddend optreden en komt hij voor het eerst echt in beeld. Een corner moet worden verwerkt en twee minuten later zelfs gestrekt gaan op een schot van het Groninger vriendenteam. Gescoord wordt er niet meer. Poolster boekt de overwinning en kan drie punten bijschrijven aan het totaal.

Komende zaterdag mag Poolster op bezoek bij Mamio, dat met 1-3 wist te winnen in Middelstum. Stadspark mag het thuis opnemen tegen Corenos, dat vandaag van De Fivel verloor en de punten ook nog hard nodig heeft om weg te blijven van de onderste plaatsen.

Verslag: André van Gennip
Foto`s: Angela Flikkema