Close

ZEC 3 te sterk voor Poolster

ZANDEWEER – Poolster 3 kon voorafgaand aan deze zaterdag nog steeds kampioen worden in de 6e klasse – 21 maar moest wel afrekenen met ZEC 3 dat met een punt voorsprong aan het duel kon beginnen. Dit hield in dat bij winst van ZEC de eerste plaats wel erg dichtbij kwam voor de groen-witten en het gat met Poolster daarmee vergrootte naar 4 punten. Bij winst van Poolster zouden de Spijksters de eerste plek overnemen en alles nog in eigen hand houden.

ZEC had een aantal keren het duel afgezegd en in Spijk vermoedde men een vooropgezet plan, al is dat natuurlijk ook maar de vraag of dat daadwerkelijk het geval was. Daarom speelden de twee kemphanen deze zaterdag tegen elkaar en wordt het tweede duel tussen ZEC en Poolster op 10 juni afgewerkt. In de tussentijd speelt ZEC nog thuis tegen Holwierde 3 en zal Poolster het thuis tegen De Fivel opnemen.

Leider Peter Stuve had de volgende elf spelers de wei in gestuurd;

Simon

Wouter, Lars, Peter en Ramon

Jeroen, Alexander, Booly en Martijn

Migèl en Danny

(Harry, Richard, Robert, Jan, Nick)

 

Scheidsrechter Siemen Mulder was ingevlogen om het duel te leiden. De publieke belangstelling was groot te noemen voor een wedstrijd in deze klasse, maar goed, het ging ook ergens om. Dat het zonnetje haar best deed om te stralen hielp zeker mee. De toeschouwers zagen Poolster dramatisch beginnen. Keeper Dijkman wilde in de beginminuten een verdediger van Poolster aanspelen maar schoof de bal zo in de voeten van een ZEC speler die zich dit buitenkansje niet liet ontnemen (1-0)

Dat was even slikken voor alles wat geel-zwart was en een domper op dit moment. Poolster wist op tijd wat het te doen stond, als het dat al niet wist. Het duurde niet lang aleer er wederom werd gescoord en nu konden de geelhemden de armen in de lucht steken. Nadat Booly Danny wist in te spelen, speelde de aanvaller de bal in één tijd door op Migèl die op zijn beurt voor de keeper kwam en de bal onder de sluitpost door binnen schoof (1-1)

Met de gelijke stand op het bord en een gelijkwaardige strijd werd na een half uur de eerste prent getrokken. Danny probeerde over links de tegenstander voorbij te gaan maar wordt daarbij volgens Mulder onreglementair gestopt. Hij kan daarbij kiezen tussen twee kleuren waar hij terecht kiest voor de gele. ZEC moet 10 minuten met een man minder door zien te komen. De vrije bal vindt het vangnet en leverde geen gevaar op. Ondanks het ondertal weet ZEC toch een enorme kans te creëren. Op het middenveld wordt zeer onnodig balverlies geleden waarna ZEC kan uitbreken. Keeper Simon weet maar ternauwernood de inzet onschadelijk te maken ten koste van een corner. De hoekschop is indraaiend en de defensie van Poolster krijgt de bal onvoldoende weg waarna een speler van ZEC de bal uit de lucht van dichtbij binnen schiet (2-1) Poolster wederom op achterstand. Het zal het middenveld beter moeten gebruiken om gevaarlijk te worden want nu zijn er teveel lange ballen op de spitsen en, door de afstand, worden de passes onnauwkeurig en komen niet aan.

Kort daarop ontsnapt er weer een aanvaller van ZEC en Wouter besluit een tackle in te zetten, veel te laat en vooraf kansloos. De aanvaller komt ten val en scheidsrechter Mulder geeft, ondanks dat de overtreding buiten het 16-metergebied lijkt te zijn gemaakt, een strafschop. ZEC verzilvert de buitenkans en Kok mag naar de kant voor een 10-minuten straf. De organisatie bij de Spijksters lijkt dan even weg en het mag van geluk spreken dat de 4-1 niet wordt gemaakt. Nogmaals kan een ZEC-er de ruimte induiken en in kansrijke schietpositie komen. Nu gaat de bal nipt voorlangs. Oef….

Na rust worden Robert, Richard en Jan ingebracht en gaan Jeroen, Lars en Martijn even wat langer rusten. Het wordt kort na de aftrap, waar Poolster nog steeds met 10 man moet spelen vanwege de tijdstraf van Wouter, nog erger voor de bezoekers want nu wordt de 4-1 wel binnen getikt. Het begint met een actie van de nummer 18 van ZEC, veel te goed voor dit niveau, die Jan uitspeelt en met een boogbal de onderkant van de lat raakt. Dijkman is uit positie en de terugspringende bal kan makkelijk over de lijn worden gewerkt.

Het duurt lang voor Poolster iets terug kan doen. Het weet pas in de tweede deel van de 2e helft om meer op de helft van ZEC te komen. Migèl is uiteindelijk de eindschakel in de aanval maar ziet zijn eerste inzet gepareerd door de keeper en in tweede instantie gaat de bal voorlangs.

Het is spijtig vast te stellen dat teveel spelers van ZEC veel te goed zijn voor dit niveau. Als je zag met welke snelheid en vaardigheden de (jonge) aanvallers bezig waren, de technische skills van sommige middenvelders maar ook bijvoorbeeld de verdediger met nummer 13 van de thuisploeg die Danny continue op de huid zat, fysiek sterk, snel en gretig verdedigend de aanvallers vaak de baas was….

Voorzitter Gerrit Hofman, geen onbekende in Spijk,  gaf nadien ook wel aan dat dit het geval was maar dat het spelers betreft die van andere clubs komen en niet meer in de A-categorie uit mogen komen. Blijkbaar kunnen en mogen ze wel in de B-categorie spelen maar daarmee raakt de balans wel een beetje zoek. Als je kijkt naar de gemiddelde 3e elftalspeler dan heb je het over een wat oudere persoon, niet meer zo snel en behendig als ooit, hier en daar een gebrek maar nog welwillend om zaterdags een balletje te trappen. In elk geval zal ZEC hier het komende seizoen veel plezier aan beleven en een sterk 1e gaan bouwen. Aan ambities geen gebrek bij de Zanderweer Eppenhuizen Combinatie !!

Maar genoeg hierover, het laatste kwartier weet Poolster zich toch nog op te richten en kansen te genereren. Het komt terug in het duel omdat Mulder ook nu een strafschop besluit te geven als Alexander ondersteboven wordt gelopen, ook nu had de VAR even moeten kijken want het leek wel mee te vallen, en Danny de 4-2 binnen schiet.

Poolster geeft alles wat het vandaag in huis heeft, mensen schuiven door met als risico dat elke tegenaanval gevaarlijk is door de verwaarloosde verdediging maar dat is dan maar zo. De ploeg van Stuve heeft ook weinig keus. Het krijgt dan de slotfase ook kansen. Want feit is wel dat als Danny, Alex en Migèl een beetje meer geluk hebben met de afwerking, te zomaar nog twee doelpunten kunnen maken en er 4-4 op het scorebord had kunnen staan. Met de nadruk op kunnen want het mocht niet zo zijn. ZEC trok de zege over de streep en mag het tegen Holwierde af gaan maken. Met deze spelers mag dat geen probleem zijn. Mocht onverhoopt Holwierde voor een stunt kunnen zorgen en Poolster wint van De Fivel dan kan op 10 juni het zomaar nog spannend worden….

 

Verslag ; André van Gennip

Foto’s : Sandra Bos